SUA desemnează Gărzile Revoluţionare ale Iranului drept grup terorist


Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene
Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a declarat luni că va numi Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului (IRGC) organizaţie teroristă, într-un pas fără precedent care a atras condamnări din partea iranienilor şi a generat temeri cu privire la atacuri punitive asupra forţelor americane, potrivit Reuters.

Prin anunţul făcut de Trump – care a adoptat o poziţie dură faţă de Iran prin retragerea din acordul nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri şi reimpunerea ulterioară a unor sancţiuni economice – SUA etichetează pentru prima dată, în mod oficial, armata unei alte naţiuni ca fiind un grup terorist.

Desemnarea va intra în vigoare în 15 aprilie şi a generat un răspuns imediat din partea Iranului, al cărui Consiliu Suprem pentru Securitate Naţională a numit forţele militare americane drept organizaţie teroristă, potrivit televiziunii iraniene de stat.

“Bazele militare americane şi forţele militare americane din regiune vor fi considerate baze teroriste şi forţe teroriste pe care le vom înfrunta în mod corespunzător”, a declarat Abbas Araqchi, adjunct al ministrului iranian de Externe, într-un interviu la televiziunea de stat, adăugând că decizia SUA reprezintă o “greşeală strategică majoră”.

“IRGC este principalul mijloc al guvernului iranian de a direcţiona şi implementa campania sa teroristă globală”, a afirmat Trump într-o declaraţie. Administraţia sa a criticat de mult timp Iranul pentru influenţa sa în Irak, Siria şi Yemen.

Criticii deciziei lui Trump au susţinut că măsura este în mare parte simbolică deoarece legea americană a aplicat deja penalităţi de până la 20 de ani de închisoare cetăţenilor din SUA care fac afaceri cu IRGC ca urmare a acestei etichetări în baza unui alt program de sancţiuni americane, Lista teroriştilor globali speciali desemnaţi.

Comandanţi militari americani de rang înalt împărtăşesc temerile lui Trump cu privire la Iran şi IRGC dar s-au opus mult timp etichetării forţei de elită iraniene drept grup terorist din cauza potenţialelor repercusiuni împotriva forţelor americane din Orientul Mijlociu şi a problemelor pe care le-ar putea crea pentru partenerii SUA care au o relaţie cu Iranul, au precizat oficiali americani.

Pentagonul a refuzat să discute ce anume va face armata americană pentru a proteja soldaţii săi împotriva oricăror măsuri punitive ale IRGC sau a miliţiilor aliate cu Iranul ce operează în ţări precum Irak.

Oficiali americani au susţinut, cu condiţia anonimatului, că anunţul făcut de Trump nu înseamnă că armata americană va începe să trateze IRGC precum Al-Qaeda, Statul Islamic sau alte grupuri jihadiste pe care le poate ataca după bunul plac.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe