SUA cere Kosovo să ratifice acordul de frontieră cu Muntenegru

Washingtonul cere micuţului stat Kosovo să ratifice un acord de demarcare a frontierei cu Muntenegru, susţinând că obstacolul politic intern legat de acest acord afectează credibilitatea internaţională a naţiunii balcanice.
Preşedintele kosovar Hashim Thaci.
Preşedintele kosovar Hashim Thaci. (Getty Images)

Ambasada americană din capitala kosovară Priştina a precizat, într-o declaraţie publicată luni, că amânarea semnării acordului împiedică cetăţenii din Kosovo să călătorească liber în Europa.

“Suntem convinşi – după o evaluare considerabilă realizată de experţi ai administraţiei SUA – că linia de demarcaţie a frontierei stabilite prin acord este corect trasată”, se arată în declaraţie.

Opoziţia ţării s-a opus ca Parlamentul să voteze acordul de frontieră pe care Muntenegru l-a semnat în urmă cu doi ani, şi un alt acord cu Serbia ce oferă puteri mai mari etnicilor sârbi din Kosovo.

Kosovo şi-a declarat independenţa de Serbia în 2008 şi este recunoscut ca stat de 114 ţări, dar nu şi de Belgrad.

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, a cerut în luna martie opoziţiei kosovare să ratifice acordul – ultimul obstacol înainte ca cetăţenii din Kosovo să poată beneficia de călătorii fără vize în zona Schengen a Europei.

Ambasada SUA a mai susţinut în declaraţia sa că “a sosit momentul să fie lăsate deoparte certurile şi neînţelegerile care afectează doar Kosovo”.

“Este timpul să se pună capăt obstrucţionării politice a Republicii Kosovo, astfel încât Adunarea şi Guvernul să poată începe să facă un progres în vederea [rezolvării] altor probleme vitale ale cetăţenilor din Kosovo”, se mai precizează în declaraţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe