Statul, incapabil să recupereze 1,7 milioane de lei de la un general SRI în rezervă

ANAF a pus poprire pe un cont în care fostul general SRI Dan Grigoriu - obligat la plată unui prejudiciu într-un dosar penal - urma să primească o sumă consistentă de la ANRP pe nişte drepturi litigioase cumpărate. CEC Bank a ignorat însă poprirea şi i-a dat generalului toţi banii. Prejudiciul a rămas nerecuperat iar CEC se judecă acum cu Fiscul.
Sediul central CEC.
Sediul central CEC. (wikipedia.org)

Banca de stat CEC Bank a contestat în instanţă o decizie ANAF prin care a fost obligată să plătească 1.700.000 de lei în solidar cu generalul SRI în rezervă, Dan Grigoriu, după ce i-a virat acestuia banii în condiţiile în care suma era poprită de Fisc. Povestea pare incredibilă şi arată neputinţa statului în faţa afaceriştilor conectaţi la serviciile secrete şi lumea politică, relatează G4Media.ro

Dan Grigoriu este general SRI în rezervă şi milionar în euro. Potrivit sursei citate, lui Grigoriu i se spune Şefu’. Fiul acestuia e un obişnuit al cluburilor în vogă din Bucureşti, unde apare la volanul unor bolizi de sute de mii de euro şi poartă ceasuri de zeci de mii de euro, potrivit presei tabloide. Generalul a fost anchetat în celebrul dosar Jimbolia din anii ’90 privind încălcarea embargoului cu fosta Iugoslavie şi într-unul din dosarele Bancorex. A scăpat de fiecare dată. De exemplu, cazul Jimbolia a fost închis pe vremea lui Adrian Năstase cu SUP (scoatere de sub urmărire penală).

Între 2002 şi 2016, generalul Grigoriu a fost judecat în dosarul Tracia-Asesoft, alături de fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă. În martie 2016, Curtea de Apel Bucureşti a constatat prescrierea faptelor pentru care erau judecaţi Ghiţă şi Grigoriu, însă judecătoarea Ana Maria Tranca i-a obligat la plata prejudiciului: peste 1.700.000 de lei. De mai bine de 2 ani, ANAF încearcă să pună în executare sentinţa judecătorească definitivă însă nu a putut recupera nimic din prejudiciu, informează surse din cadrul Fiscului.

În timp ce Fiscul se chinuie să îi ia banii generalului Grigoriu, statul român, prin altă instituţie – Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor – îi dă acestuia bani. Generalul a cumpărat drepturi litigioase asupra mai multor terenuri şi acum primeşte despăgubiri de la ANRP în valoare de 88.000.000 de lei, adică aproape 19.000.000 de euro.

Ultima tranşă de bani, peste 17.000.000 de lei, i-a fost virată generalului de către ANRP în iulie anul trecut. Fiscul a aflat din presă că banii urmează să intre în contul Finanţelor de la CEC şi a instituit “poprirea asupra unui terţ”, respectiv contului de consemnări speciale deschis de Ministerul Finanţelor la CEC, pentru ca Fiscul să-şi ia cele 1.700.000 de lei pentru recuperarea prejudiciului din dosarul Tracia Asesoft. Ce să vezi însă? CEC-ul nu a ţinut cont de poprirea Fiscului şi a virat toţi banii, peste 17.000.000 de lei, într-un cont de la Unicredit al soţiei generalului Grigoriu, fără să reţină cele 1.700.000 de lei pentru recuperarea prejudiciului din dosarul Tracia Asesoft.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne