Statuia lui Lenin din Harkov, dărâmată de ucraineni

Statuia lui Lenin şi Petru Groza, depozitate la Mogoşoaia
Statuia lui Lenin şi Petru Groza, depozitate la Mogoşoaia (fesanu)

Manifestanţii adunaţi în oraşul estic al Ucrainei Harkov, al doilea oraş ca mărime al ţării, au dărâmat duminică o statuie ce-l reprezenta pe Vladimir Lenin, a raportat BBC. Mişcarea, care a fost susţinută de oficiali, a atras aclamaţiile mulţimii în timp ce idolul sovietic se prăbuşea.

Ihor Baluta, administratorul regiunii Harkov, a semnat ordinul pentru dărâmarea statuii după ce naţionaliştii s-au adunat pentru un marş intitulat ”Harkov este Ucraina”, a raportat BBC.

Ministrul de interne ucrainean Arsen Avakov a notat pe Facebook că el este cel care a ordonat poliţiei să-i protejeze pe oamenii din centru, şi ”nu idolul”. ”Lenin ? Lăsaţi-l să cadă”, a scris acesta în rusă. ”Atât timp cât oamenii nu sunt răniţi. Atât timp timp cât acest idol comunist blestemat nu face mai multe victime atunci când se prăbuşeşte”.

Chiar dacă administratorul din Harkov şi ministrul au aprobat dărâmarea statuii, presa ucraineană a raportat că a existat o investigaţie sub acuzaţia de „vandalism” în oraşul preponderent vorbitor de limba rusă. Vor exista pedepse pentru ”distrugerea sau deteriorarea locurilor cu moştenire culturală şi proprietate personală”, a precizat poliţia, potrivit RT.

Unul dintre protestatari ar fi fost rănit atunci când a fost dată jos statuia lui Lenin, a raportat BBC.

Separatiştii pro-ruşi au apărat statuia după ce preşedintele Viktor Ianukovici a fost îndepărtat în februarie. Mulţi consideră că dărâmarea statuii reprezintă o victorie pentru ţară.

Statuile cu Lenin erau abundente în Ucraina însă acum sunt numai o amintire a trecutului sovietic al ţării. După fugirea lui Ianukovici, ucrainenii au distrus 180 de statui cu Lenin în numai cinci zile.

Anul acesta s-au împlinit 90 de ani de la moartea lui Lenin, fondatorul URSS, cunoscut şi ca inventatorul terorismului de stat şi al lagărelor de concentrare. De asemenea este şi cel care a dus pe lume leninismul, o ideologie care cerea măsuri fără limită (mergând deseori până la genocid) pentru a asigura rezultatul căutat de marxişti - o societate fără valori, fără tradiţii, bazată pe ură de clasă, în care loialitatea faţă de Partid căpăta accente de cult.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe