Statele Unite şi Coreea de Sud au cerut Coreei de Nord să oprească activităţile sale nucleare şi ’provocările militare’

Şefii apărării americane şi, respectiv, sud-coreene au cerut Phenianului luni să înceteze imediat toate activităţile legate de programul său nuclear şi au declarat că nu vor avea nicio toleranţă pentru orice provocare militară continuată de Phenian, a raportat Reuters.
Coreea de Nord nu va renunţa niciodată la armele nucleare
Coreea de Nord nu va renunţa niciodată la armele nucleare (JUNG YEON-JE / AFP / Getty Images)

Ashton Carter şi Han Min-Koo şi-au exprimat, de asemenea, "profunda îngrijorare" faţă de intenţia Nordului de a efectua lansarea rachetelor cu rază lungă de acţiune şi un test nuclear, conform unei declaraţii comune emise după discuţiile purtate de cele două părţi.

"Ambele sunt memento-uri dure ale Coreei de Nord, care este o ameninţare apropiată, periculoasă şi continuă la adresa securităţii peninsulei şi a regiunii ", a declarat Carter într-o conferinţă de presă la care se afla împreună cu Han, referindu-se la graniţa puternic armată între cele două Corei şi la atacul din 2010 împotriva unei nave sud-coreene.

Coreea de Nord neagă orice rol în scufundarea navei Cheonan, de care Seulul învinuieşte Phenianul.

"Ministrul şi secretarul au reafirmat că orice agresiune sau provocare militară din Coreea de Nord nu vor fi tolerate", adaugă declaraţia.

Coreea de Nord a promis să efectueze testele nucleare şi să continue lansarea a ceea ce, pretinde ea, este o rachetă plasată cu scopul de a pune un satelit pe orbită.

Carter şi Han s-au întâlnit la Seul, luni, în cadrul analizei anuale de apărare comună împotriva Nordului şi pentru a discuta despre comanda operaţională a forţelor lor comune în cazul în care tensiunile cu Coreea de Nord vor escalada într-un război.

Reuniunea a avut loc la două luni după ce Coreea de Nord şi de Sud au rezolvat un impas militar care ameninţa să degenereze într-un conflict direct, după schimbul de foc de artilerie peste Zona demilitarizată (DMZ) a frontierei lor comune.

Cei doi miniştri au convenit, de asemenea, să intensifice cooperarea în spaţiu şi în spaţiul virtual pentru a îmbunătăţi securitatea infrastructurilor critice, incluzând sisteme de informare şi spaţiu, se spune în declaraţia comună. De asemenea, au convenit asupra unui plan de transfer al controlului de funcţionare a trupelor lor combinate în caz de război, Seulul îmbunătăţindu-şi astfel capacitatea de luptă. Nu au fost disponibile detalii despre acest plan.

Statele Unite au în jur de 28.500 de militari în Coreea de Sud.

Coreea de Nord acuză SUA de complot cu aliaţii regionali cu scopul de a răsturna guvernul. Phenianul susţine că nu va renunţa la intimidarea nucleară, dacă SUA nu va pune capăt politicii sale ostile faţă de Coreea de Nord şi nu va dizolva comandamentele ONU americane din Coreea de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe