Spania îşi aduce aminte de masacrul din trenurile de la Madrid (revista presei spaniole)

Atentatele teroriste din 11 martie 2004 de la Madrid.
Atentatele teroriste din 11 martie 2004 de la Madrid. (youtube.com)

Atentatele teroriste de la Madrid, care în urmă cu zece ani zguduiau capitala spaniolă, sunt comemorate marţi pe primele pagini ale cotidienelor spaniole. Acestea scriu despre suferinţele supravieţuitorilor, despre îndoielile care au rămas şi întrebările în suspensie, despre acţiunile profesioniştilor de la serviciile de urgenţă şi despre unitatea cu care întâmpină asociaţiile victimelor această comemorare.

'Pentru noi, ceasul s-a oprit. Toate zilele sunt 11 martie', 'nu-mi aduc aminte de explozie, nici de durere', citează cotidianul El Pais din mărturiile supravieţuitorilor. În vreme ce unii dintre cei afectaţi de atentatele din Madrid cer 'dreptate politică', iar preşedinta Asociaţiei 11M a celor afectaţi de terorism, Pilar Manjón, susţine că '60% dintre victime au probleme financiare', acestea regretă faptul că 'ne-am transformat în monştri pentru cei care nu şi-au asumat responsabilitatea'.

La cea de-a zecea comemorare a tragediei, cotidianul El Mundo relatează că omul care ar putea înlătura îndoielile asupra faptelor petrecute în 11 martie 2004 este în viaţă. Said Berraj a participat la întâlniri importante înainte de atentat şi este dat în urmărire internaţională din 2004. Un agent al Gărzii Civile l-a identificat în trenul în care mergea Zougam, unul dintre principalii condamnaţi, arată cotidianul spaniol citat.

'Am plâns mult în ziua aceea, de furie şi neputinţă', consemnează ABC din mărturiile specialiştilor de la serviciile de urgenţă. Cotidianul spaniol a adunat amintirile profesioniştilor care au ajutat victimele atentatelor. În acelaşi timp, acesta arată cum, după atentatele de la Madrid, a avut loc o schimbare a strategiei antiteroriste, foarte eficientă împotriva ETA, însă care urma să se confrunte cu un 'inamic invizibil'. La zece ani de la atentate, Spania rămâne în centrul atenţiei jihadiştilor - cu toate că într-o măsură nici mai mică, nici mai mare decât alte ţări occidentale.

Cotidianul La Razon constată unitate în faţa terorismului la evenimentul de omagiere organizat în redacţie, unde a fost dezvelită o placă de comemorare a victimelor. Publicaţia spaniolă relatează cum preşedintele asociaţiilor victimelor susţine că 'a cere justiţie nu înseamnă ranchiună, însă 11 martie încă nu este un caz rezolvat', 'există principii la care nu se renunţă, aşa cum sunt adevărul, memoria, demnitatea şi dreptatea', iar '11 martie marchează începutul democraţiei în Spania'. În acelaşi timp, cotidianul La Razon observă că încă există ameninţări în Spania, în special din partea 'teroriştilor autonomi', iar unul dintre cei care a furnizat materialele explozibile, Rafa Zouhier, care iese duminică din închisoare, susţine după zece ani că 'iese din condamnarea nedreaptă cu conştiinţa extrem de curată'.

Cotidianul catalan El Periodico constată că Spania îşi aduce aminte de masacrul din trenurile de la Madrid. În plus, la cea de-a zecea comemorare, victimele fac pace şi toate asociaţiile vor marca împreună evenimentele ce amintesc de deceniul care a trecut de la teribilele atentate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe