Sistemul de impozitare, o povară tot mai grea pentru români: În 2025, unii cetăţeni vor plăti de 2 sau 3 ori CASS

Bancnotă de 100 de lei
Bancnotă de 100 de lei (YouTube Screenshot)

Sistemul de impozitare românesc s-a modificat de atâtea ori în ultimii ani, încât în 2024 ne-am ales şi cu taxe noi, pe lângă majorarea unora dintre cele existente. În ceea ce priveşte contribuţia la asigurările de sănătate (CASS), situaţia s-a complicat şi mai mult prin Legea creşterii taxelor şi a introducerii unora noi, relatează HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, s-a ajuns în situaţia ca pentru veniturile obţinute în 2024 unii români să plătească în 2025 de 2 sau 3 ori CASS, pe lângă taxarea concediilor medicale (sau taxa pe boală, cum mai este denumită de presă). Practic, prin Legea 296 au împărţit şi mai mult veniturile pentru plata CASS.

Site-ul citat, detaliază cazul unei persoane care este salariată, are şi un PFA (de unde mai câştigă unele venituri dintr-un hobby: poate repară maşini, este instructor de fitness, face mici bijuterii etc.) şi deţine acţiuni pe bursă (ori este partener într-o firmă), depozite bancare sau chirii care îi aduc venituri:

1. Ca salariat plăteşte CASS

2. Ca PFA dacă depăşeşte 6 salarii va plăti CASS la cât câştigă (din 2025 pentru veniturile din 2024) până la plafonul de 60 de salarii.

3. La dividende va plăti separat plafonat la 6, 12 sau 24 de salarii.

Conform HotNews.ro, până acum, o persoană plătea de maxim 2 ori: de exemplu ca salariat şi dacă avea şi alte tipuri de venituri, toate cele din urmă se cumulau în Declaraţia unică. Practic, Guvernul a împărţit tipurile de venituri pentru a nu putea probabil unele persoane care au cheltuieli sau au pierderi ceva mai mari să-şi reducă din plata către Stat.

Cu toate acestea, deşi românii vor plăti mai mulţi bani la CASS, serviciile de sănătate rămân la fel.

Aşa cum a precizat consultantul fiscal Cornel Gramă: “După mine şi de două ori e mult şi nu se justifică pentru ca tot serviciile alea le primeşti... adică nici pe alea... că vii cu medicamentele de acasă în caz de vreo internare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie