Siria: Jihadiştii au avertizat familia ziaristului Foley că acesta va fi ucis

Fostul ziarist american James Foley executat  de către jihadişti.
Fostul ziarist american James Foley executat de către jihadişti. (youtube.com)

Jihadiştii au prevenit familia ziaristului american James Foley, după declanşarea atacurilor americane în Irak, că acesta va fi ucis, a anunţat miercuri unul dintre angajatorii ziaristului, relatează AFP.

Philip Balboni, director general al site-ului de informaţii GlobalPost, pentru care James Foley a lucrat în Libia, apoi în Siria, unde a fost răpit în 2012, a anunţat că răpitorii au fost în contact cu familia în cursul săptămânilor care au precedat executarea ziaristului de către jihadişti.

'Am fost în contact cu răpitorii şi părea, la un moment dat, că sunt receptivi la ideea unei negocieri care ar fi condus la eliberarea sa', a afirmat Balboni, potrivit canalului de televiziune MSNBC. Dar răpitorii au 'întrerupt comunicarea cu noi şi cu familia', a adăugat el.

După declanşarea atacurilor aeriene americane în Irak la 8 august - primele de la retragerea trupelor americane din Irak, în 2011- Statul Islamic a ameninţat familia Foley că îi vor ucide fiul.

SUA au lansat 84 de atacuri împotriva SI din 8 august în nordul Irakului, din care majoritatea erau destinate să protejeze barajul strategic din Mosul.

Statul Islamic, grup ultraradical islamist care intenţionează să stabilească un califat în Siria şi Irak, a difuzat marţi pe internet o înregistrare video cu asasinarea lui James Foley. În aceeaşi înregistrare, jihadiştii ameninţă că vor ucide un alt american, Steven Sotloff, ca represalii la atacurile americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe