Şi în Moldova munca copiilor constituie o problemă serioasă

(photos.com)

Munca copiilor în Europa continuă să fie o problemă serioasă, iar amploarea acesteia poate creşte sub influenţa crizei financiare. De această părere este Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Niels Muiznieks. Opinia Comisarului a fost publicată, marţi, în noua ediţie a "Agendei drepturilor omului".

Potrivit site-ului Consiliului Europei, în document se menţionează că, la ora actuală, peste 250 de mln. de copii cu vârste de la 5 la 14 ani, muncesc, scrie ”Infotag”. În Georgia muncesc 29% dintre copii cu vârsta de 7-14 ani, în Albania - 19%, iar în Federaţia Rusă circa 1 mln.

Comisarul european îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că în multe state din Europa, inclusiv în Moldova, copii sunt antrenaţi la munci în agricultură, construcţie, la întreprinderile mici şi în stradă.

"Munca în agricultură poate însemna utilizarea mecanismelor şi instrumentelor periculoase, ei pot căra încărcături grele şi pot inhala pesticide periculoase. Copiii care muncesc în stradă riscă să fie supuşi violenţei şi să fie exploataţi", consideră el.

De asemenea, Niels Muiznieks atrage atenţia asupra faptului că în Moldova, de multe ori, directorii de şcoli semnează contracte cu gospodăriile agricole în ceea ce priveşte antrenarea elevilor la cules roade.

Potrivit Comisarului, Guvernul "trebuie să controleze ceea ce se întâmplă şi, în conformitate cu Convenţia ONU pentru drepturile copilului, să întreprindă măsuri în vederea ameliorării situaţiei".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe