Sergiu Litvinenco: Blocul ACUM nu va participa la adoptarea deciziilor neconforme cu Constituţia RM

Demiterile demnitarilor controlaţi de grupul oligarhic sunt ultima etapă, dar mai întâi ar trebui efectuate modificările corespunzătoare la legislaţie, a punctat Litvinenco.
Sergiu Litvinenco, membru şi jurist al Partidului Acţiune şi Solidaritate
Sergiu Litvinenco, membru şi jurist al Partidului Acţiune şi Solidaritate (captură foto)

După lansarea în spaţiul public a unor comentarii legate de ”pachetul de dezoligarhizare = eliberarea instituţiilor statului de sub controlul grupului oligarhic condus de conducătorul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc” lansat de Blocul ACUM imediat după alegerile parlamentare, deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco, a făcut câteva precizări.

Potrivit acestuia, în Parlamentul Republicii Moldova au fost înregistrate până în acest moment 7 iniţiative legislative – 2 proiecte de legi şi 5 proiecte de hotărâri ale Parlamentului. Totuşi, între acestea nu se regăseşte demiterea Procurorului general, a Preşedintelui CSJ (Curtea Supremă de Justiţie) şi a membrilor CEC (Comisia Electorală Centrală).

În context, Litvinenco a ţinut să amintească şi de proiectul de eliberare din funcţie a ”vânzătorului de oameni” Vasile Botnari, care de asemenea nu a fost înregistrat în Parlament, întrucât, pentru iniţierea demiterii lui, sunt necesare 34 de semnături, Blocul ACUM deţinând doar 26 de mandate.

„La 26 martie a.c., zi în care Blocul ACUM a declarat că este gata să-şi asume guvernarea ţării, s-a menţionat despre necesitatea adoptării şi promovării unui pachet de acte legislative care ar avea menirea să ducă, într-un final, la dezoligarhizarea ţării. În afară de revocarea directorului CNA – în raport cu care ACUM a înregistrat proiectul de demitere –, s-a vorbit despre necesitatea demiterii Procurorului general şi numirea în locul acestuia a unui procuror independent, de preferinţă european, eliberarea directorului SIS, a membrilor CEC, a Preşedintelui CSJ, a preşedintelui ANI, a guvernatorului BNM”, a scris deputatul ACUM pe pagina sa de Facebook.

Acesta a mai specificat că cine a vrut să citească şi/sau să asculte comunicările oficiale ale Blocului ACUM, ar fi putut observa limpede că demiterile sunt ultima etapă, iar până a se ajunge la ele, urmează a fi efectuate modificările corespunzătoare la legislaţie care să le facă posibile din punct de vedere constituţional şi legal.

Totodată, Litvinenco a făcut referire la Procurorul general despre care au scris că ”aprobarea amendamentelor la Legea procuraturii, demiterea actualului Procuror general subordonat intereselor oligarhice şi numirea în această funcţie a unui procuror independent, de preferinţă european”.

Astfel, a ţinut să explice deputatul Blocului ACUM, este clar că la început este vorba de modificarea legislaţiei, întrucât în prezent nu poţi aduce un procuror general european - angajament al Blocului ACUM - deoarece legea prevede obligativitatea cetăţeniei Republicii Moldova pentru toţi aspiranţii la această funcţie şi, abia ulterior, ar putea avea loc adoptarea deciziilor corespunzătoare.

„Ca să fie clar pentru toţi – Blocul ACUM nu va participa vreodată la adoptarea deciziilor care nu ar fi conforme literei şi mai ales spiritului Constituţiei. Chiar şi cei instalaţi în demnităţi publice de uzurpatorii puterii de stat vor fi eliberaţi conform Constituţiei şi legilor ţării”, a concluzionat Sergiu Litvinenco.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe