Semnal de alarmă: Joia neagră pentru Mediu! Au reuşit să ne trimită în lada de gunoi a civilizaţiei europene

Guvernul, camuflat de conflictul OUG-ului pentru amnistie şi graţiere, vine cu o altă OUG, la fel de capabilă, care scoate la pensie anticipat toate organizaţiile neguvernamentale de mediu care au grijă de ariile protejate, şi-a exprimat nemulţumirea consilierul Octavian Berceanu.
Viorica Dancila
Viorica Dancila (Florin Chirila/Epoch Times)

Guvernul Dăncilă va desfiinţa joi, prin ordonanţă de urgenţă, custodiile organizaţiilor non-guvernamentale de mediu asupra ariilor naturale protejate, a tras un semnal de alarmă, pe pagina sa de socializare, consilierul general USR Octavian Berceanu.

"Joia neagră pentru Mediu! În fundamentarea OUG-ului, Guvernul României, mai prost ca niciodată, spune explicit de ce şterge pe jos cu munca custozilor ariilor naturale protejate. Custozii ţin România fără vile în Parcurile Naţionale, în mijlocul zonelor protejate din Delta Dunării, fără pârtii de schi în pădurile virgine sau împiedică construirea autostrăzilor. Azi, noua preşedintă ANANP, doamna Adi Croitoru, a reuşit să ne trimită în lada de gunoi a civilizaţiei europene. PSD a desfiinţat custodiile ong-urilor de mediu asupra ariilor naturale protejate pentru că acestea se opuneau dezvoltării dezastruoase", a declarat Berceanu.

Potrivit specialistului pe mediu al USR, custozii ariilor protejate neafiliaţi politic îşi făceau treaba şi nu dădeau avize pozitive proiectelor distructive pentru mediu astfel că au enervat maxim baronii PSD.

"Astfel, Guvernul a ales azi calea radicală, adică toate ong-urile care gestionează arii naturale protejate sunt trimise la plimbare printr-un OUG, născut peste noapte din burta partidului. (...) Azi, PSD face încă un pas spre totalitarism!", a subliniat Berceanu.

Cum este justificat OUG-ul

"Ţinând cont de faptul că datorită întreţinerii şi amplificării fenomenului birocratic se impune găsirea unor soluţii de eficientizare a activităţii Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate prin simplificarea circuitului decizional şi prin dispunerea cu celeritate a activităţii de emitere a avizelor;

Având în vedere că neimplementarea în regim de urgenţă a schimbărilor legislative propuse generează consecinţe negative asupra finanţărilor europene şi implicit asupra economiei, precum:

- neîndeplinirea de către agenţii economici români a obligaţiilor contractuale, ce poate avea ca efecte negative restrângerea activităţii cu consecinţe asupra angajaţilor ca urmare reducerii numărului de salariaţi, ce poate determina o migrare a forţei de muncă peste graniţe;

- pierderile pe care le pot suporta agenţii economici ca urmare a imposibilităţii transportului mărfurilor între regiunile de dezvoltare ale României,

- consecinţe negative asupra siguranţei transportului rutier – accidente soldate cu pierderi de vieţi omeneşti,

- timpul îndelungat pentru deplasarea între regiunile României care împiedică dezvoltarea turismului,

Întrucât blocajele în implementarea investiţiilor în construcţii au impact negativ asupra intregii economii naţionale;

- Avand in vedere impactul negativ al neimplementării măsurilor mai sus menţionate asupra bugetului de stat şi implicit asupra cetăţenilor.

Astfel, este necesară preluarea custodiei ariilor naturale protejate care necesită custode de către Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, în vederea unei administrări unitare a acestor arii naturale protejate."

Ce presupune acest artificiu?

"Peste 260 de arii naturale, pe care Statul nu a fost în stare să le protejeze de-a lungul anilor şi care încă reprezintă tezaurul natural nealterat al României, vor trece din administraţiile ong-urilor de mediu, în administraţia unei structuri nou înfiinţate numită Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate – ANANP."

Cine sunt custozii?

"Custozii sunt organizaţiile de mediu care au adus bani prin proiecte şi sponsorizări pentru menţinerea şi protejarea ariilor naturale, în locul statului. Aceste organizaţii vor fi înlăturate în mai puţin de un an de ANANP, agenţie care până acum nu a administrat absolut nimic. Altfel spus, cei care ani de zile s-au luptat prin forţe proprii pentru protejarea ariilor si rezervatiile naturale sau au înfiinţat arii protejate noi, vor fi trimişi la plimbare. Unii dintre custozi au dovedit de-a lungul timpului incapacitatea de a administra sustenabil ariile protejate, mulţi însă au făcut lucruri bune.

Câţiva dintre aceştia poate vă sunt cunoscuţi pentru că prin munca lor au pus România în topul European, iar rezultatele lor se numesc Parcul Natural Văcăreşti sau Parcul Naţional Buila-Vânturariţa. Şi nu vorbim de Romsilva şi modul controversat în care ştie să-şi gestioneze cele 22 de parcuri nationale şi naturale. Este vorba acele ong-uri vizitate zilnic de comisarii Gărzii de Mediu, instituţie care recunoaşte oficial meritele excepţionale ale acestor custozi dedicati conservării naturii. Tot în aceste ong-uri de mediu lucrează peste 500 de tineri specialişti şi voluntari care sunt pregătiţi în domeniul conservării naturii."

Cine e ANANP?

"Agenţia Naţională a Ariilor Naturale Protejate este o structură nefuncţională, înfiinţată prin Legea 95/2016, care ar trebui să vegheze aplicarea uniform a unei strategii naţionale de management şi conservare a ariilor naturale protejate, în conformitate cu Directivele europene. De facto, ANANP nu are specialişti să gestioneze nici măcar o arie naturală din cele aproape 400 de arii lipsite de orice formă de administraţie. În schimb, agenţia încearcă, în mod disperat, să guverneze peste 23% din teritoriul României, aproape un sfert din ţară, fără specialişti şi având un plafon de angajare de 490 de salariaţi, conform OUG 13/2018."

De ce Guvernul României, printr-un OUG, distruge managementul sustenabil al ariilor naturale protejate?

"Spre diferenţă de ceilalţi doi presedinţi ANANP, noua conducere ANANP a înţeles voinţa nomenclaturii PSD şi a ales să reducă la tăcere prin forţă orice fel de opoziţie de care se lovesc parlamentarii puterii sau baronii locali atunci când vor să construiască în ariile protejate sau să distrugă o parte din acestea. Motivul principal din spatele OUG-ului sunt avizele negative pe care le dădeau adesea custozii ariilor protejate atunci când interesele oamenilor de afaceri loiali PSD-ului ignorau legea. În loc de întărirea legii acum asistăm la subrezirea ei.

ANANP avea datoria să preia mai întâi sutele de arii natural protejate doar pe hârtie şi să urmeze exemplele de bune practice pe care le oferă organizaţiile de mediu. Oricum ANANP poate să rezilieze oricând contractele de custodie cu custozii care nu-si îndeplinesc atribuţiile, însă e mai usor să-i concedieze pe toţi cei 500 de specialiştii în loc să se ridice la nivelul lor.

Tot conducerea ANANP, în stilul cel mai PSD-ist consacrat, în loc să promoveze un cadru legislativ care să fie dezbătut cu toţi actorii implicaţi, a preferat să introducă, noaptea pe sub masă, un OUG cu care să domnească imoral dar legal, peste un sfert din România.
Preşedintele ANANP a spus clar în sedinţa făcută săptămâna trecută la sediul ANANP, că specialiştii existenţi în ong-uri care au în custodie arii protejate, pot trece la stat, pe salarii ”grase” dacă tac şi nu comentează împotriva ANANP, altfel se pot uita de pe margine. Aşa se aşează liniştit peste noi corupţia, minciuna şi dezastrul.

OUG-ul se va adopta azi, iar de mâine sutele de specialişti în mediu, mulţi dintre ei voluntari, vor fi înlocuiţi cu nepoţi, rude, prieteni ai partidului. Nimic nu poate fi mai prost gândit decât să înlocuiesti profesioniştii cu oportuniştii, însă la noi se poate orice. Întrebarea este până când?

De exemplu, conform propunerii noului OUG, acesta va modifica toate articolele din legislaţia în vigoare, care conţin cuvântul custode, prin înlocuirea acestuia cu ANANP, OUG 57/2007, Art. 16(3) Rezervaţiile ştiinţifice, rezervaţiile naturale, monumentele naturii şi, după caz, geoparcurile, siturile patrimoniului natural universal, zonele umede de importanţă internaţională, siturile de importanţă comunitară, ariile speciale de conservare şi ariile de protecţie specială avifaunistică care nu necesită structuri de administrare special constituite se administrează 'prin preluare în custodie', potrivit art. 18 alin. (4). devine 'de către Agenţia Naţională de Arii Naturale Protejate'.

Din păcate şi dezonorant pentru cei ce luptă pentru mediu, sub presiunea ameninţărilor, multe ong-uri au ales să tacă în speranţa că vor gusta din salariile 'grase' promise de noua structură. Ori aşa se instaurează orice tip de dictatură, 'Cause the day we give in is the day we die'."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne