Secretele de stat complică viitorul cuplului Hollande-Trierweiler

Preşedintele francez Francois Hollande.
Preşedintele francez Francois Hollande. (ALAIN JOCARD / AFP / Getty Images)

Preşedintele francez, Francois Hollande, şi partenera sa, Valérie Trierweiler, încă nu au dezvăluit cum vor rezolva o criză conjugală care a căpătat dimensiuni naţionale. Valérie a avut acces la secrete şi confidenţe de stat care complică despărţirea sau împăcarea cu preşedintele republicii, notează vineri ziarele ABC şi El Mundo.

Cuplul continuă să 'reflecteze' sau 'să negocieze' asupra viitorului relaţiilor lor încercând să-şi ţină problemele cât mai departe de presă. Trierweiler l-a însoţit pe preşedintele Hollande în numeroase vizite oficiale şi a participat la întâlniri tradiţional confidenţiale.

Cu siguranţă, partenera oficială a şefului statului de când Hollande a părăsit-o pe Ségolene Royal, mama celor patru copii ai săi, a putut cunoaşte din interior fapte şi evenimente politice potenţial inflamabile. O femeie trădată şi jignită public ar putea deveni un duşman de temut în caz de ruptură sau separare. Liberă şi plecată de la Elysee, Trierweiler, care este de profesie jurnalist, ar putea scrie şi vinde cu mult succes articole, reportaje sau cărţi în care să dezvăluie confidenţe intime ce ar pune în pericol calendarul politic al preşedintelui Hollande.

Ruptura sentimentală a unui cuplu 'normal' se poate rezolva cu o relativă 'uşurinţă' şi de comun acord. Dar în cazul cuplului Hollande-Trierweiler, ruptura ar putea deveni începutul unui proces lung şi lent de dezvăluiri intime greu de controlat. Această 'complexitate' prelungeşte foiletonul ai cărui protagoniştii sunt instalaţi în palate separate, Elysee, reşedinţa preşedintelui, şi La Lanterne, reşedinţa primei doamne ofensate, bine păzită de serviciile de securitate ale statului.

Valérie Trierweiler vrea 'să iasă cât mai demn posibil' din scandalul provocat de dezvăluirea relaţiei preşedintelui cu actriţa Julie Gayet, notează joi ediţia online a ziarului de centru-dreapta Le Figaro, citată de El Mundo. 'Preşedintele republicii şi clienta mea reflectează', a declarat avocata Frédérique Giffard, care a subliniat că este foarte greu pentru Valérie Trierweiler să se menţină senină în faţa acestei 'presiuni mediatice şi politice'.

Denunţând 'un exces mediatic complet nebunesc', Giffard a declarat că 'unii depăşesc limitele impuse de lege şi nu au nicio consideraţie pentru Valérie Trierweiler sau familia ei',şi că ziarista studiază posibilitatea de a demara acţiuni în justiţie, precizează ziarul Le Figaro.

Avocata a dezvăluit că Valérie Trierweiler, mamă a trei copii care sunt în sarcina ei, este îngrijorată şi de situaţia sa economică după ce a renunţat la serviciul său la un post de televiziune şi că singurii bani pe care îi mai primeşte sunt de la revista Paris Match, unde prima doamnă şi-a păstrat rubrica culturală. 'Contrar părerii multora, clienta mea nu doreşte să alimenteze polemica şi nici să-şi instrumentalizeze durerea', a declara avocata sa.

Ea a precizat că Valerie rămâne implicată în multe angajamente umanitare şi că rămâne o femeie cu păreri de stânga. 'Nu cred că vrea ca dificultăţile actuale să afecteze mandatul de cinci ani al preşedintelui Hollande', a conchis avocata Giffard.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe