Scrisoarea preşedintelui Societăţii Române de Pneumologie trimisă lui Victor Ponta

(Christopher Furlong / Getty Images)

Prof. Dr. Florin Mihaltan - preşedintele Societăţii Române de Pneumologie a trimis o scrisoare lui Victor Ponta"prin care solicită premierului să dispună schimbarea Memorandumului [României] astfel încât vineri, 21 iunie 2013, la întâlnirea miniştrilor sănătăţii din ţările Uniunii Europene, reprezentantul Ministerului Sănătăţii să poată susţine că România sprijină continuarea negocierii Directivei astfel încât să fie apărată sănătatea cetăţenilor şi nu a industriei tutunului.

"În intervenţiile făcute în ultima săptămână, domnul ministru al economiei a clarificat ceea ce doreau de fapt să spună specialiştii ministerului pe care îl conduce în Memorandumul privind propunerea de directivă a tutunului: suntem de acord cu interzicerea ţigărilor care au arome caracteristice, aşa cum propune Comisia Europeană, dar mai puţin ţigările cu aromă de mentol.

Citind nota din subsolul paginii 18 a propunerii Comisiei Europene şi mergând 'pe firul' documentelor disponibile pe internet, am aflat că Statele Unite ale Americii au făcut exact acest lucru în 2009: au interzis 'aromatele' mai puţin 'mentolatele'. Indonezia a reclamat SUA la Organizaţia Mondială a Comerţului pentru încălcarea Acordului privind barierele tehnice în calea comerţului deoarece 'a introdus diferenţe nejustificate de tratament al ţigaretelor cu cuişoare faţă de cele cu mentol', favorizând ţigările mentolate. După ce prima 'instanţă' sesizată a dat dreptate Indoneziei, SUA a introdus recurs, dar degeaba: şi Organismul de apel al OMC a concluzionat că SUA a încălcat prevederile Acordului şi trebuie să-şi modifice legislaţia, iar Indonezia este îndreptăţită să solicite despăgubiri.

Urmărind şi alte note din subsolul propunerii Comisiei Europene şi folosind internetul, am constatat că în Memorandumul înaintat de Ministerul Economiei se găsesc propuneri care încalcă şi alt tratat internaţional semnat de România, Convenţia Cadru pentru Controlul Tutunului (CCCT):

Propunerea ME de eliminare a nivelurilor maxim admise ale unor substanţe toxice din fumul de ţigara încălcă articolul 9 al Convenţiei Cadru - Norme referitoare la constituenţii produselor ce conţin tutun.

Propunerea ME ca suprafaţă avertismentelor să fie de maxim 45% încalcă articolul 11 al Convenţiei Cadru - Ambalarea şi etichetarea produselor ce conţin tutun.

Propunerea ME ca planta de tutun să nu fie considerată ingredient ci materie primă de bază, nu ţine cont de Liniile directoare pentru implementarea articolului 9 al Convenţiei Cadru (echivalentul normelor de aplicare a unei legi).

Timpul scurt nu ne-a permis să căutăm şi alte 'perle' în documentul semnat de domnul ministru al economiei, deşi avem indicii că mai există şi altele.

Insă, urmărind aceste încălcări evidente ale tratatelor internaţionale care au putut fi observate de un ne-specialist în relaţii internaţionale prin simplă căutare pe internet (şi chiar a fost simplă!), este firesc să ne punem două întrebări:
De ce funcţionarii din Ministerul Economiei nu cunosc tratatul internaţional de bază din domeniul comerţului? Altfel nu putem să ne explicăm de ce nu au observat că este încălcat acest tratat.

De ce funcţionării din Ministerul Economiei şi-au asumat prerogative în domeniul sănătăţii publice dacă nu cunosc nici măcar tratatul de bază care guvernează activităţile de combatere a fumatului - de altfel, singurul tratat de sănătate publică?

În contextul îndemnului făcut de domnul prim ministru la debutul şedinţei de miercuri a guvernului, îl rugăm pe domnul Victor Ponta să reconsidere avizul pe care l-a dat Memorandumului înaintat de domnul ministru al economiei şi să permită reprezentantului Ministerului Sănătăţii să susţină vineri, la Bruxelles, că România sprijină continuarea negocierii Directivei astfel încât să fie apărata sănătatea cetăţenilor români şi nu sănătatea industriei tutunului.

Această schimbare nu ar fi nici o dovada de slăbiciune şi nici o dovadă de populism ci doar o acţiune în conformitate cu declaraţia de miercuri a domniei sale: 'Este o scleroză totală a aparatului administrativ'.

Menţionăm că Societatea Română de Pneumologie este conştientă de necesitatea ca bugetul naţional şi bugetul sănătăţii să fie cât mai mari. Nu dorim scăderea veniturilor la buget, dar suntem convinşi că există şi alte căi de a creşte bugetul fara să lovim în sănătatea cetăţenilor români, indiferent de vârsta. Deoarece nu suntem specialişti în domeniul finanţelor, ne vom adresa specialiştilor internaţionali de la Banca Mondială şi de la alte foruri economice pentru a ne oferi o soluţie concretă care să fie satisfăcătoare pentru toată lumea: şi pentru Ministerul Economiei, şi pentru cetăţenii acestei ţări.

Considerăm că apărarea profiturilor industriei tutunului nu trebuie să fie o preocupare mai importantă pentru un guvern decât apărarea propriilor cetăţeni.

Un Guvern nu ar trebui să fie convins de lobby-ul unor companii care fac afaceri de miliarde de euro în România prin producţia de... boală şi moarte!" se mai arată în scrisoarea trimisă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne