Şase iranieni condamnaţi la 91 de lovituri de bici pentru că au dansat pe melodia lui Pharrell “Happy” [video]

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.
Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei. (- / AFP / Getty Images)

Un grup de şase persoane din Iran au fost arestate la scurt timp după ce un videoclip în care dansau pe melodia lui Pharrell “Happy” a devenit viral. Cei şase au fost condamnaţi la 6 luni de închisoare şi la 91 de lovituri de bici, conform The Telegraph.

Grupul a devenit faimos în luna mai atunci când videoclipul lor a circulat pe youtube, adunând mai mult de 150,000 de vizionări înainte de a atrage atenţia autorităţilor iraniene.

În videoclip apăreau 3 bărbaţi şi 3 femei care nu aveau vălul tradiţional şi care apăreau în clipul de 4 minunte dansând pe acoperişurile din Teheran, mimând stilul videoclipului oficial al lui Pharrell.

Dansatul încalcă legile stricte ale Iranului asupra "vulgarităţii".

Autorităţile au arestat grupul pentru încălcarea acestor legi, care interzic dansatul în public, şi i-au expus pe aceştia la televiziune, forţându-i să îşi exprime regretul pentru acest tip de comportament.

Republica Islamică a condamnat videoclipul ca fiind “vulgar, fiind potenţial dăunător castităţii în mod public” şi într-o instanţă de judecată cei şase au fost condamnaţi 6 luni cu suspendare.

Regizorul videoclipului a primit o pedeapsă cu suspendare, dar celorlalţi din grup li s-a comunicat că vor primi 91 de lovituri de bici pentru dansul din videoclip.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe