Rusia, Turcia şi Iran încep a doua rundă de discuţii privind pacea siriană

După o primă sesiune de discuţii fără un succes semnificativ, reprezentanţii Rusiei, Turciei, Iranului, guvernului preşedintelui sirian Assad şi ai opoziţiei siriene se vor întâlni în capitala Kazahstanului la a doua sesiune de discuţii privind pacea siriană.
Soldaţi sirieni patrulează în estul oraşului Alep, Siria, 3 decembrie 2016.
Soldaţi sirieni patrulează în estul oraşului Alep, Siria, 3 decembrie 2016. (Captură Foto)

Ministerul kazah de Externe a declarat că Rusia, Turcia şi Iran se întâlnesc pentru a discuta despre mecanismele necesare monitorizării acordului de încetare a focului intermediat de cele trei state în Siria.

Ministerul a declarat că reprezentanţi ai ONU şi Iordaniei sunt, de asemenea, aşteptaţi să participe la sesiunile de discuţii din capitala kazahă Astana.

Întâlnirea reprezintă cea de-a doua rundă de discuţii în Astana referitoare la războiul din Siria.

Reuters a citat un oficial al Ministerului de Externe afirmând că agenda noilor discuţii include revizuirea implementării încetării ostilităţilor, discutarea unei propuneri din partea opoziţiei siriene în legătură cu încetarea focului şi determinarea opţiunilor pentru implementarea acestuia.

Prima rundă ce a avut loc în 23-24 ianuarie a eşuat să înregistreze progrese pentru soluţionarea politică a războiului civil din ţara arabă ce durează de aproximativ 6 ani. Părţile implicate au căzut însă de acord în privinţa creării unui mecanism numit Joint Operaţional Group (JOG), pentru monitorizarea regimului de încetare a focului în Siria.

JOG include experţi din cele trei ţări care intermediază discuţiile.

De asemenea, taberele implicate în conflictul sirian îşi vor relua discuţiile de pace în Geneva în 20 februarie. Viitoarele negocieri, separate de cele din Astana, vor avea loc sub auspiciile ONU.

Duminică, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a apreciat discuţiile din Astana ca un pas major.

El a precizat că susţine discuţiile din Geneva, adăugând totuşi că “nu plănuim să înlocuim Geneva cu formatul Astana”.

Discuţiile din Geneva au fost planificate iniţial să aibă loc în 8 februarie, dar delegatul ONU în Siria, Staffan de Mistura, a declarat că le-a reprogramat pentru a se putea folosi rezultatele discuţiilor din Astana.

Moscova şi Teheranul susţin guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad în acest război sângeros, în timp ce Ankara susţine opoziţia rebelă moderată, care doreşte schimbarea regimului.

Aproximativ 300.000 de sirieni au fost ucişi şi alte câteva milioane au fost strămutate începând cu 2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe