Rusia îşi relansează proiectul militar spaţial, MiG31 va doborî sateliţi

Avioane de luptă în Moscova
Avioane de luptă în Moscova (Alexey SAZONOV / AFP / Getty Images)

Comisia parlamentară însărcinată cu problemele de apărare din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) va sugera preşedintelui şi guvernului Rusiei relansarea sistemului de înaltă precizie pentru doborârea sateliţilor pe orbite joase şi interceptarea de rachete, scrie vineri semioficiosul rus Izvestia, citat de agenţia RIA Novosti.

Deputaţii estimează că acest proiect va permite Rusiei să-şi conserve poziţiile în sectorul apărării spaţiale. Cu toate acestea, experţii consideră că relansarea acestei iniţiative datând din epoca URSS este imposibilă fără o modernizare profundă a industriei militare.


Reprezentanţii comisiei menţionate subliniază în recomandările lor, în urma audierilor din luna noiembrie, necesitatea reluării lucrărilor la complexul sol-aer Kontakt, destinat neutralizării sateliţilor de navigaţie şi de comunicaţii.

Complexul - proiectat la începutul anilor 1980 de biroul Almaz - include un sistem radar terestru şi unul optic de detectare, precum şi versiune specială a avionului de vânătoare MiG-31D - dotatat cu o singură rachetă de 10 metri lungime, capabilă să lovească un satelit situat la 120 km altitudine, cu ajutorul unei ogive cu fragmentaţie.

În epoca sovietică, o staţie-radar de acest gen fusese amplasată pe poligonul Sarî-Şagan, în Kazahstan, şi transmitea către avion coordonatele satelitului vizat. Potrivit autorilor proiectului, sistemul Kontakt poate neutraliza în 36 de ore până la 24 de ţinte orbitale. Proiectul a fost abandonat în anii 1990.

Vicepreşedintele Comisiei de apărare din Dumă, Franţ Klinţevici, sistemul Kontakt este necesar nu doar pentru a ataca sateliţi inamici, dar şi în scopuri de apărare. Potrivit acestuia, Rusia nu îşi poate permite niciun fel de întârziere de la tendinţele militare moderne.

Generalul (r) Anatoli Sitnov, fost responsabil în Ministerul rus al Apărării, a subliniat că SUA dispune deja de o dronă aerospaţială Boeing X-37B, care îndeplineşte funcţiile puse în faţa complexului Kontakt.

'SUA dispun de un aparat capabil să rămână în zbor controlat în decurs de 11-12 luni. Acesta este un modul, dar, de fapt, o navă spaţială capabilă să se apropie de satelit şi să-l coboare de pe orbită cu o armă de foc sau cu un laser', a declarat el.

Generalul Sitnov susţine că aviaţia va juca un rol decisiv în cazul unui atac spaţial, dar a ţinut să atragă atenţia că va fi imposibil de relansat programul Kontakt fără o pregătire prealabilă a întreprinderilor din industria electronică.

Preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat, de asemenea, importanţa dezvoltării armamentului strategic nenuclear şi a mijloacelor de neutralizare, în discursul său către naţiune la 12 decembrie, pe care l-a prezentat în faţa camerelor reunite ale Adunării Federale - Consiliul Federaţiei şi Duma de Stat. El a subliniat necesitatea de a pregăti un răspuns demn la conceptul american de atac global rapid (Prompt Global Strike).

'Ştim foarte bine că sistemul de apărare antirachetă este defensiv doar cu numele. În realitate, el reprezintă o parte semnificativă a potenţialului strategic ofensiv. Un alt punct important: dezvoltarea noilor sisteme de arme, cum ar fi dispozitive nucleare de putere mică, rachete strategice nenucleare, sisteme hipersonice nenucleare de înaltă precizie destinate unor lovituri rapide şi cu o rază de acţiune lungă', a afirmat preşedintele rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe