Rusia denunţă sentinţa lui Bout

Traficantul de arme rus Viktor Bout. (arhivă)
Traficantul de arme rus Viktor Bout. (arhivă) (CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP / Getty Images)

Ministerul de Externe al Rusiei critică aspru Statele Unite pentru că l-a comandat pe traficantul rus de arme Viktor Bout la 25 de ani de închisoare, potrivit unui raport VOA.

Vineri, o declaraţie a ministerului a condamnat sentinţa, acuzând instanţa Statelor Unite că a îndeplinit o evidentă "comandă politică".

Un judecător american l-a condamnat pe Bout la 25 de ani de închisoare pentru încercarea de a vinde rachete rebelilor columbieni. Procurorii l-au acuzat pe Bout de terorism, numindu-l "Negustorul de Moarte".

Bout a strigat în timpul audierii finale că acuzaţiile împotriva sa sunt o minciună şi că el este un om de afaceri legitim. Avocatul său susţine că va ataca sentinţa la Curtea Supremă de Justiţie, dacă este necesar.

Procurorii federali au declarat că vânzările de arme ale lui Bout au alimentat războaiele din Africa. Ei au spus că el intenţiona să vândă rachete sol-aer rebelilor columbieni pentru a doborî elicoptere americane.

Agenţi americani care s-au dat drept rebeli l-au arestat în Tailanda, în 2008. El a fost extrădat în Statele Unite, judecat şi condamnat în noiembrie.

Bout a insistat că el încerca să vândă agenţilor avioane de marfă, nu arme.

El ar fi putut fi condamnat la închisoare pe viaţă, dar judecătorul Shira Scheindlin a declarat că nu există "niciun motiv pentru a crede" că Bout ar fi comis infracţiunile dacă nu ar fi fost atras de operaţiunea sub acoperire.

Viktor Bout a fost condamnat pentru conspiraţie de a vinde arme produse în SUA unui grup terorist străin din Columbia.

Unele informaţii pentru acest raport au fost furnizate de AFP şi Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe