Rovana Plumb: Traian Băsescu, agent de marketing pentru Roşia Montană

Rovana Plumb.
Rovana Plumb. (rovanaplumb.ro)

În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat sâmbătă că Traian Băsescu a avut de-a lungul timpului un comportament neconstituţional în legătură cu proiectul Roşia Montană, devenind un adevărat agent de marketing pentru acesta.

"În condiţiile în care românii sunt chemaţi să se prezinte asupra mandatului lui Traian Băsescu este momentul să discutăm despre comportamentul neconstituţional al preşedintelui suspendat care s-a transformat în agent de marketing al contractului cu Roşia Montană", a precizat ministrul Mediului.

"USL, încă de când era în opoziţie, a susţinut ferm desecretizarea contractului de la Roşia Montană. Acest contract prevede şi o licenţă de exploatare. Săptămâna viitoare, vom solicita oficial desecretizarea in integrum a acestui contract. Acest lucru a fost solicitat de societatea civilă, de ONG-uri, de către toţi cei care s-au adresat pe cale instituţională în ceea ce priveşte transparenţa", a mai spus ministrul Mediului.

"Este un proiect de interes naţional, iar românii au dreptul să ştie tot despre el... Trebuie să se cunoască beneficiile românilor, obligaţiile companiei şi ale statului român", a precizat Rovana Plumb.

"Regimul Traian Băsescu a invocat că nu se poate vorbi despre desecretizare, pentru că sunt elemente de siguranţă naţională. Din punctul de vedere al USL, trebuie să vorbească despre desecretizare (...) Am considerat corect să procedăm pe cale instituţională. Luăm în considerare toate îngrijorările şi temerile societăţii civile pe această temă", a mai spus ministrul Mediului.

Ministrul a declarat că este nevoie de desecretizare pentru că există neclarităţi şi deficienţe de informaţii care împiedică analizarea corectă a proiectului.

"Guvernul, USL şi românii nu cunosc conţinutul licenţei de exploatare pentru că este secretizată. Trebuie să cunoaştem conţinutul pentru o evaluare corectă, dacă mediul este protejat corespunzător", a spus ministrul.

Referitor la intenţia premierului Victor Ponta de a cere desecretizarea contractului pentru Roşia Montană, compania Roşia Montană Gold Corporation a precizat că documentul de asociere cu statul român este public, dar contractul de licenţă e clasificat, fiind necesară schimbarea legii pentru desecretizare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne