Românii încep vacanţele

Dunărea în Deltă în apropiere de Tulcea.
Dunărea în Deltă în apropiere de Tulcea. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Circa 79.000 de români au ales o unitate turistică din ţară pentru a petrece minivacanţa de 1 mai. De asemenea, potrivit datelor centralizate de Asociaţia Naţională de Turism Rural Ecologic şi Cultural (ANTREC) şi Organizaţia Patronală a Turismului Balnear (OPTBR) şi a unui sondaj aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism, turiştii vor cheltui aproximativ 18 milioane de lei pentru acest weekend prelungit. Vremea bună anunţată de meteorologi pentru perioadă următoare şi zilele libere au dus la creşterea numărului de turişti care evadează de 1 Mai. În aceste condiţii, proprietarii unităţilor de cazare au pregătit mai multe locuri în hoteluri şi pensiuni, în creştere cu 15% faţă de anul trecut.

Cei mai mulţi dintre turişti vor alege litoralul (circa 25.000 de persoane), cele mai căutate staţiuni fiind Mamaia şi Vama Veche, unde gradul de ocupare este de 100% din numărul de locuri pregătite. În celelalte staţiuni de la Marea Neagră gradul de ocupare ajunge la 70% din totalul de locuri pregătite de hotelieri. Ca în fiecare an, discotecile şi cluburile vor fi deschise, ceea ce va reprezenta o atracţie suplimentară pentru tineri.

Staţiunile montane vor fi luate şi ele cu asalt şi anul acesta de către românii care vor să petreacă ziua de 1 mai la munte. Aproximativ 20.000 de turişti sunt aşteptaţi la munte. Astfel, unităţile de cazare de pe Valea Prahovei vor fi ocupate în proporţie de 70-80%, în timp ce în celelalte staţiuni montane gradul de ocupare va fi de până la 70%.

În ceea ce priveşte agroturismul, acest segment a fost solicitat de aproximativ 30.000 de turişti, capacitatea de cazare din zonele cu tradiţie ajungând la 90%.

Un alt segment ofertat este cel al staţiunilor balneare, unde sunt aşteptaţi în jur de 10.000 de turişti.

A intrat deja în tradiţie petrecerea zilelor libere de 1 Mai în Delta Dunării. Anul acesta vor sosi aici peste 1.000 de turişti, pescari pasionaţi sau turişti dornici de inedit.

În această statistică nu sunt luaţi în calcul turiştii individuali care nu au apelat la turismul organizat sau vor pleca la rude. Numărul acestora nu poate fi estimat.

Românii preferă să petreacă minivacanţa de 1 Mai în ţară, astfel că cererea pentru destinaţiile externe a scăzut cu 10% faţă de anul trecut. Aproximativ 4.600 de turişti vor merge în vacanţă în străinătate şi vor cheltui circa 950.000 de euro.

Cei care optează pentru străinătate în această perioadă aleg, în special, ofertele city-break, destinaţiile cele mai solicitate fiind Barcelona, Budapesta şi Londra.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură