România la trei ani de la Colectiv: Făclii aprinse în noapte în memoria victimelor

La trei ani de la incendiul care le arăta românilor că trăiesc într-o ţară profund bolnavă, mii de persoane au pornit într-un marş spre clubul Colectiv, pentru a aduce un omagiu victimelor dramei care a şocat România.
Comemorare Colectiv, Baia Mare, 30 octombrie
Comemorare Colectiv, Baia Mare, 30 octombrie (Gianina Fiordean)

Câteva mii de persoane s-au strâns, marţi, în parcul din Piaţa Unirii, de unde vor porni în marş spre clubul Colectiv, loc al tragediei care îndolia acum trei ani România.

În memoria celor 65 de victime ale flăcărilor şi spitalelor româneşti pline de infecţii nosocomiale, organizatorii marşului au confecţionat o uriaşă cruce albă. Pe braţul vertical al acesteia scrie cu litere mari, negre, "Colectiv", iar pe "aripile" ei sunt numele victimelor. Crucea a fost ridicată de participanţii la marş - denumit "Marşul Chitarelor" - care poartă făclii aprinse în amintirea victimelor.

Atunci când miile de oameni vor ajunge la clubul Colectiv se va cânta la chitară.

"Muzica atinge coarda sensibilă a sufletului fiecărui om. Toţi o avem. Poate nu este vizibilă, dar ştim că există. Când sufletul se înalţă ne ajutăm de coarde de chitare şi vorbim cu ei. Atunci ştim că toţi cei 65 ne ascultă. La sfârşit de octombrie cântăm împreună", scrie Asociaţia Colectiv GTG 3010, care a organizat evenimentul, înfiinţată de tatăl unui tânăr care şi-a pierdut viaţa în urma tragediei.

Reamintim că nu mai puţin de 64 de tineri au murit, în total, în seara incendiului din clubul Colectiv şi în săptămânile care au urmat. În iulie 2017, un supravieţuitor al incendiului s-a sinucis, ducând numărul victimelor la 65.

Primele 27 de victime au murit la locul incendiului. Restul de 37 au murit la spital, în zilele şi săptămânile care au urmat. 172 de răniţi au ajuns la spital în seara de 30 octombrie 2015, 147 dintre ei rămânând internaţi. Aproape 100 erau în stare gravă sau critică.

Primul rănit a fost transferat în străinătate la 5 zile de la tragedie. Iniţial, autorităţile au dat asigurări că România are toate condiţiile pentru a îngriji răniţii.

Au trecut 3 ani de atunci, iar dosarul s-a împotmolit în instanţă. Nu a fost găsit încă niciun vinovat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne