România, în zodia pomenilor electorale: Majorări salariale de 9 miliarde, adoptate în ultimele luni de Parlament

Vin alegerile parlamentare! În ultimele luni, aleşii noştri s-au pus pe împărţit majorări salariale, iar impactul bugetar se ridică la colosala sumă de 9 miliarde de lei, a tras un semnal de alarmă premierul Dacian Cioloş.
Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Florin Chirila/Epoch Times)

Pomenile electorale votate pe bandă rulantă de parlamentari în ultima vreme au un impact bugetar de 9 miliarde de lei, iar asta poate duce fie la creşterea deficitului, fie la reducerea investiţiilor, a atras atenţia marţi, la Adevărul Live, premierul Dacian Cioloş.

"Din ceea ce spunea doamna ministru de Finanţe, cu tot ceea s-a votat în ultimele luni în pregătirea campaniei electorale, aşa cum, din păcate, ne-a obişnuit Parlamentul, înainte de alegeri votează în toate direcţiile măriri de salarii fără calcule bugetare consistente, s-au cam adunat în jur de 9 miliarde de lei, deci peste un procent din PIB împărţit în diferite direcţii.

E un impact bugetar care înseamnă sau creşterea deficitului - ceea ce ar fi catastrofal pentru România - sau, dacă nu, dacă vrem să ţinem limitele deficitului, asta înseamnă reducerea investiţiilor. Noi avem alocate 40 de miliarde pentru investiţii, care ar trebui să se ducă la locuri de muncă. Or, asta ar însemna reducerea fondului de investiţii", a declarat Dacian Cioloş.

În opinia premierului, măririle procentuale de salarii pentru anumite categorii nu fac altceva decât să accentueze inechităţile din sistem şi să lase fără finanţare legea privind salarizarea unitară a bugetarilor.

"Chiar dacă banii aceştia să zicem că ar fi necesar să se ducă în măriri de salarii..., dar măririle acestea procentuale nu fac decât să crească şi mai mult dezechilibrele între modul cum sunt trataţi diferiţi salariaţi. Şi noi asta am încercat să corectăm anul acesta. Pentru că doar măriri procentuale nu rezolvă problema salarizării. Avem în continuare oameni care au aceeaşi formare profesională, aceeaşi vechime, lucrează în aceleaşi instituţii sau în instituţii paralele, cu aceleaşi responsabilităţi, dar care au salarii diferite. Măririle procentuale nu rezolvă aceste disfuncţionalităţi, dar pe care noi vrem să le corectăm printr-o lege a salarizării unitare coerentă.

Cu aceste decizii, o lege a salarizării bugetare nu va mai avea finanţare, pur şi simplu, pentru că banii se împart din nou câte un pic la fiecare. Aceste măriri vor avea un impact asupra investiţiilor în sănătate, în educaţie, investiţii în infrastructură şi în alte domenii unde avem nevoie de investiţii. Avem nevoie de investii pentru a crea locuri de muncă durabile. Nu e suficient să mărim salariile în administraţia publică, şi e nevoie de asta, la fel ca în educaţie şi sănătate. Am făcut şi noi acest lucru anul acesta, dar am vrut să facem măriri de salarii cu cap, gândite, care să rezolve probleme de disfuncţionalităţi de tratament din acelaşi sector şi să ducă la o creştere durabilă a veniturilor", a explicat Dacian Cioloş.

În context, şeful tehnocraţilor de la Palatul Victoria a amintit că au mai fost votate măriri de salarii şi în 2010 care nu au fost însă aplicate niciodată. "Amintiţi-vă de 2010, Legea 284 a salarizării. A fost votată o mărire foarte consistentă de salarii care nu s-a putut aplica apoi. Riscăm să ajungem în aceeaşi situaţie cu legea salarizării unitare, dacă ea va fi vreodată votată", a adăugat premierul.

În ceea ce priveşte legea promovată de PSD prin care sunt eliminate peste 100 de taxe nefiscale, premierul a precizat că impactul bugetar este de peste un miliard de lei, bani care trebuie tăiaţi de undeva, Am făcut şi noi acest lucru anul acesta, dar am vrut să facem măriri de salarii cu cap, gândite, care să rezolve probleme de disfuncţionalităţi de tratament din acelaşi sector şi să ducă la o creştere durabilă a veniturilor.probabil de la investiţii publice".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne