România, consecventă: Pentru a doua lună consecutiv conduce topul UE al celor mai mari rate anuale ale inflaţiei

Bancnote de 50 şi 200 de lei
Bancnote de 50 şi 200 de lei (YouTube Screenshot)

România a avut şi în februarie, adică pentru a doua lună consecutiv, cea mai mare rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană, în ciuda faptului că în regiune inflaţia a scăzut în luna februarie până la 2,8%, de la un nivel de 3,1% în ianuarie, relatează Ziare.com, citând date Eurostat.

Conform datelor prezentate de Eurostat, în luna februarie, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Letonia şi Danemarca (ambele cu 0,6%), urmate de Italia (cu o inflaţie de 0,8%). La polul opus, se află România (7,1%), Croaţia (4,8%) şi Estonia (4,4%).

Comparativ cu luna ianuarie 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 20 state membre, inclusiv în România de la 7,3%, până la 7,1%, a rămas stabilă în cinci ţări şi a crescut în două state membre, potrivit RisCo.ro.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 2,8% în luna ianuarie, până la 2,6% în luna februarie. În plus, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut până la 3,3% în februarie, de la 3,6% în ianuarie.

Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a scăzut până la 3,1%, de la 3,3% în luna ianuarie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie