Riscurile enorme ale exploatării cu cianuri la Roşia Montană

Ape de infiltraţie, poluate, se revarsă din mina de aur abandonată de la Roşia Montana
Ape de infiltraţie, poluate, se revarsă din mina de aur abandonată de la Roşia Montana (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Metoda de exploatare pe baza de cianuri a minereurilor de la Roşia Montană preocupă VIP-urile din politică şi a îngrijorat majoritatea românilor din ţară şi străinătate, care organizează permanent numeroase proteste.

Proiectul privind exploatarea minereurilor de la Roşia Montană a fost trimis la Parlament de către Guvern, unde s-a constituit o comisie specială parlamentară pentru a analiza documentele aferente şi să cumuleze diferitele puncte de vedere ale mai multor instituţii ale statului şi ale unor oficiali.

În context, personalităţi publice şi-au exprimat opinia în legătură cu folosirea acestei metode cu cianuri, care periclitarează mediul natural din România pe o perioadă îndelungată:

Preşedintele Traian Băsescu: cianura este distrusă de razele soarelui

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că fenomenul Roşia Montană a generat 2 abordări mincinoase – locuri de muncă versus crima utilizării cianurilor:

"Fenomenul Roşia Montană a generat două abordări, ambele mincinoase – locuri de muncă versus crima utilizării cianurilor. E o abordare mincinoasă că Proiectul Roşia Montană rezolvă problema locurilor de muncă. Pe de altă parte, utilizarea cianurilor – crima cea mare, ceea ce iarăşi nu este adevărat. Dacă este un reactiv care se distruge uşor, aceasta este cianura. Trebuie să vă spun, pentru a mai demonta din minciuni, că, dincolo de nivelul de concentraţie a cianurilor în lacul de colectare care este proiectat la Roşia Montanăcianura este distrusă de razele soarelui, de razele ultraviolete. În cea mai mare parte, ultravioletele lucrează la distrugerea cianurii (...) A treia minciună este că ne pleacă aurul din ţară. Nu pleacă niciun gram de aur", a spus şeful statului, comentând că riscul exploatării este echivalent cu acela când te urci în avion sau în maşină.

În ce priveşte problemele de mediu, Băsescu afirma că proiectul Roşia Montană va afecta mediul, însă investitorul se obligă să ia măsurile de refacere. Cu siguranţă că mediul nu va refăcut în niciun caz la fel ca înainte de exploatare.

"Am văzut şi demonstraţia că nimic la mediu nu se întâmplă la Roşia Montană - au fost susţinerile doamnei Rovanei Plumb. Nu e adevărat. Investitorul îşi asumă să aducă materialul dislocat înapoi, dar nu va mai fi aceeaşi cantitate, deci vârfurile acelea nu se mai refac integral. Dimpotrivă, vor fi mult mai teşite, dar vor fi împădurite. Deci nu se mai reface mediul aşa cum a fost. Pe de altă parte, mai e cealaltă inovaţie - se taie pădurile. Da, se taie pădurile, 255-300 de hectare de pădure. Dar e condiţia premergătoare începerii exploatării să se planteze 1000 de hectare. Lucrurile astea trebuie spuse oamenilor ca să poată cântări corect. Deci este un proiect care va afecta mediul", a spus şeful statului.

Referindu-se la "cei patru munţi care vor fi retezaţi" la Roşia Montană, Băsescu a precizat că doi sunt deja retezaţi de exploatările din vremea comunismului".

Deputatul PSD Florin Iordache: Migdalele au de trei ori mai multă cianură decât Roşia Montană

Deputatul PSD Florin Iordache a încercat să-i convingă pe participanţii la dezbaterile din comisia specială parlamentară că în migdale concentraţia de cianură este mai mare de trei ori decât cea de la Roşia Montană, acest lucru nemulţumind bineînţeles protestatarii, care au subliniat că ei au fost nevoiţi să iasă în stradă ca să arate că sunt împotriva proiectului Roşia Montană.

Europarlamentarului Renate Weber: 20 de tone de explozibil zilnic timp de 16 ani

Europarlamentarul Renate Weber a relatat despre reacţia colegilor din grupul ALDE al Parlamentului European în privinţa detaliilor exploatării miniere propuse de RMGC şi Guvern.

"Când s-a votat rezoluţia privind folosirea cianurii, în grupul meu, oamenii rămăseseră năuciţi când le-am vorbit de cantitatea de explozibil pe care o presupune. Ei erau obişnuiţi cu exploatările din ţările nordice. Am zis, e vorba de 20 de tone de explozibil zilnic timp de 16 ani. Le dai dimensiunea suprafeţei acelui lac, care va adăposti deşeurile de cianuri. Lumea spune nu e adevărat, aşa ceva nu poate fi acceptat. Au fost peste 70% în favoarea interzicerii folosirii cianurilor în exploatările miniere".

Deputatul Cezar Preda: Roşia Montană nu mai are relevanţă, nici măcar una economică

Deputatul Cezar Preda, vicepreşedinte PDL, consideră că "după cadoul de 4 miliarde de lei făcut României de Comisia Europeană, Roşia Montană nu mai are relevanţă, nici măcar una economică".

Ministrul Transporturilor Ramona Mănescu susţine proiectul minier prezentat de Guvern şi a afirmat că şi în Finlanda, întâmplător sau nu, tot o companie canadiană exploatează.

"Nu văd de ce în România nu se poate exploata, în Finlanda se poate exploata, şi nu numai în Finlanda. Sunt multe discuţii, sigur că dezbaterea publică este foarte bună, nu trebuie în niciun caz să dăm totul gratis, şi aici sunt de acord cu creşterea redevenţelor. Este absolut normal, trebuie să ne vedem interesul, să ne apărăm interesul, să ne apărăm bogăţiile şi resursele pe care le avem, dar în acelaşi timp trebuie să fim pragmatici şi să gândim economic şi pe termen lung", a afirmat ministrul Transporturilor.

Situaţia din Finlanda: oficialii români dau o imagine deformată şi mult prea "roz" a folosirii cianurilor în exploatări

Europarlamentarul finlandez Satu Hassi, membră a partidului ecologist Liga Verde, îl acuză pe premierul Victor Ponta că a prezentat o imagine deformată şi mult prea "roz" a minelor de aur din Finlanda şi a folosirii cianurilor în exploatările de acolo. Deşi în Finlanda există 52 de exploatări miniere de aur, numai câteva dintre ele folosesc cianuri. Despre cât de ecologice sunt exploatările pe bază de cianuri, doamna Hassi declară că mineritul cu cianură nu s-a dovedit sigur nici la ei, în ciuda înaltelor standarde de care dispun finlandezii. În apa deversată de mină s-au înregistrat niveluri de cianură care depăşesc limita legală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne