Revista presei economice: Săptămână decisivă pentru Nabucco

(Scott Olson / Getty Images)

România riscă să nu mai facă parte din proiectul Nabucco. Azerii de la Shah Deniz vor anunţa în această săptămână decizia asupra traseului pentru a transporta gazul în Europa. Despre acest subiect, dar şi pe ce loc ne aflăm în topul sărăciei în Europa, citiţi la Revista presei de luni.

economica.net: Săptămână decisivă pentru Nabucco. Pe 28 iunie, consorţiul Shah Deniz, care va exploata unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din lume, va anunţa ce traseu a ales pentru a trimite gazul în Europa. Este un moment crucial pentru proiectul Nabucco, în care este implicată şi România. Consorţiul ar fi ales deja între cele două proiecte de gazoducte, Nabucco Vest şi TAP (Trans-Adriatic Pipeline) încă de săptămâna trecută, potrivit unor relatări din presă dar, pentru moment, hotărârea este secretă. Numele va fi anunţat 28 iunie, cu o săptămână înainte ca preşedintele azer Ilham Aliyev să se întâlnească la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso, pentru a discuta despre coridorul sudic de transport al gazelor naturale. Deşi încă nu a fost anunţat nimic, mai mulţi observatori din România au dat ca sigur eşecul Nabucco. Analistul Emil Hurezeanu că proiectul Nabucco Vest nu mai este de actualitate, deoarece Azerbaidjanul a făcut opţiunea pentru gazoductul TAP.

zf.ro: Vom întrece Italia la producţia de cereale. Producţia locală de cereale, estimată la 17,4 milioane de tone, o va depăşi cu 3% în acest an pe cea din Italia, iar economia românească va urca pe locul şase în topul producătorilor europeni cu rezultate apropiate de cele din 2011, anul record al agriculturii. Arată proiecţiile pe iunie făcute publice recent de Coceral, organizaţie a traderilor şi procesatorilor agricoli europeni.Rocada dintre România şi Italia în topul economiilor comunitare în funcţie de producţia de cereale vine pe fondul creşterii cu 40% a producţiei locale, dar şi pentru că recoltele italiene urmează să coboare uşor.La grâu prognoza arată o recoltă totală de 6,8 milioane tone (plus 26%), iar la porumb alte 9,1 milioane tone (plus 68,5%). Pe fondul estimărilor pozitive, preţurile cerealelor sunt în scădere primele cifre vehiculate în piaţă arată un nivel de 150-160 euro/tonă (680-720 lei/tonă) în cazul grâului.

ADEVARUL: Topul sărăciei din UE. Nivelul de trai din România este cel mai jos din Uniunea Europeană – 48% din media comunitară – pentru ca la noi preţurile cresc mai mult decât veniturile. Bulgarii ne-au depăşit în premieră, urcând la nivelul de 49%.

ZF.ro Google Bucharest declară 2,5 mil. euro pe 2012. Google Bucharest SRL, companie deţinută integral de gigantul american care domină piaţa globală de publicitate online cu venituri de 70 mld. euro în 2012, a raportat anul trecut la Registrul Comerţului o cifră de afaceri netă de 11,2 mil. lei (2,5 mil. euro) chiar dacă veniturile firmei de la clienţi din România s-ar fi apropiat, conform unui raport al agenţiei de publicitate Iniţiative Media, de 16 mil. euro. Diferenţa dintre veniturile raportate de Google Bucharest SRL şi estimarea privind încasările companiei de la clienţii care îşi fac publicitate prin platforma Google Ad­words poate fi dată de faptul că firma americană emite facturile pentru serviciile prestate prin filiala din Irlanda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie