Republica Moldova, încotro? Unioniştii, acces interzis în ţară, protestari şi politicieni pro-europeni abuzaţi de jandarmi

În Republica Moldova au avut loc în noaptea de duminică mai multe evenimente îngrijorătoare. Unioniştii români şi basarabeni n-au fost lăsaţi să treacă granita iar amplul protest al diasporei s-a lăsat cu agresiuni atât la adresa protestatarilor paşnici cât şi a politicienilor pro-europeni.
Corturi ale unioniştilor în vamă
Corturi ale unioniştilor în vamă (Acţiunea 2012)

Plecaţi pe 1 iulie pe jos din Alba Iulia pentru a duce flacăra unirii la Chişinău, unioniştii s-au trezit că sunt opriţi la vamă şi nu li se permite accesul în R. Moldova. În consecinţă, dezamăgiţi de atitudinea Guvernului Republicii Moldova, unioniştii au întins zeci de corturi noaptea trecută în vama Albiţa-Leuşeni.

"Azi, de Ziua Independenţei Republicii Moldova faţă de Uniunea Sovietică, singurul cadou pe care ni-l dorim este să fim lăsaţi să continuăm marşul nostru pe jos, din care am străbătut 1200 de km. Guvernul de la Chişinău a arătat că se teme de 100 de tineri cu steaguri tricolore şi care poartă tricouri cu mesaje unioniste, că se teme de anul Centenarului Marii Uniri. Noi nu ne temem de nimic pentru că ştim care este direcţia corectă: reîntregirea naţională”, a declarat George Simion, preşedintele Acţiunii 2012, potrivit comunicatului remis Epoch Times.

Deşi Poliţia de Frontieră a României a permis duminică seară participanţilor la Marşul Centenar să traverseze graniţa de la Ungheni pe jos, Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova a refuzat să facă acelaşi lucru, în ciuda faptului că într-o acţiune similară, în 2015, grănicerii din stânga Prutului i-au lăsat pe unionişti să treacă podul feroviar pe jos. Astfel, după ce vama Ungheni le-a fost blocată, unioniştii au mers în vama Albiţa-Leuşeni, unde aşteaptă ca autorităţile Republicii Moldova să se răzgândească, anunţă unioniştii.

Mai amintim în context că în timp ce unioniştii nu erau lăsaţi să treacă vama, la Chişinău, unde ieri a avut loc un amplu protest al Diasporei, mai mulţi protestatari au fost luaţi pe sus de poliţie, cu o agresivitate de nedescris. După aşa-zisele acţiuni ale poliţiştilor „de menţinere a ordinii publice”, aşa cum le-au numit ei, unii protestatari s-au ales cu vânătăi, julituri, iar o tânără, chiar cu mâna fracturată.

La rândul lor, Maia Sandu şi Andrei Năstase au fost alungaţi de forţele de ordine din faţa monumentului lui Ştefan cel Mare din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe