Regizorul Radu Jude pe podium la Berlinala 2015: Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, pentru "Aferim!"

Radu Jude premiat cu Ursul de Argint
Radu Jude premiat cu Ursul de Argint (Facebook)

Cineaştii români din nou pe podium la Berlin. Radu Jude a câştigat Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, pentru filmul de lungmetraj "Aferim!", la cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin, care a avut loc sâmbătă seară, la Berlinale Palast, potrivit site-ului oficial al evenimentului. Cel de-al doilea Urs de Argint pentru regie la această secţiune a fost obţinut Malgorzata Szumowska cu filmul "Body".

Declaraţia regizorului român pe scena Berlinalei a fost surprinzătoare: "Dacă aş fi ştiut că voi câştiga un asemenea premiu, aş fi fost mai serios când l-am filmat". Acesta a ţinut să precizeze că premiul este meritul întregii echipe care a lucrat la acest film şi că doreşte ca autorităţile române să susţină mai mult filmul românesc de calitate.

Acţiunea filmului "Aferim!" se desfăşoară în Ţara Românească în anul 1835: un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob ţigan fugar, rol interpretat de Cuzin Toma. În film sunt înfăţişate multe faţete ale epocii feudale prin prisma personajelor respective. Dialogul lor brut, real ar putea conduce către un fel de comedie, oferind totodată o privire perspicace asupra persoanelor din acea epocă.

Spre deosebire de ultimul său film prezentat la Berlin în anul 2012 "Toată lumea din familia noastră", care este o comedie neagră despre abuzul în familie, în care protagonistul iniţial simpatic se transformă într-o figură monstruoasă , în " Aferim" este prezentat un om al legii grosolan în contextul sentimentelor urâte din epoca feudală pe care încearcă să-l umanizeze.

Pelicula "Aferim!"a fost proiectată pentru prima dată la competiţia internaţională din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Premiul Ursul de Aur a revenit filmului "Taxi", al iranianului Jafar Panahi, care prezintă o zi petrecută de un şofer de taxi din Teheran.
Jafar Panahi este plasat în regim de arest la domiciliu în ţara sa şi are interdicţia de a-şi exercita meseria.

La Berlinala 2015, alături de Radu Jude, au intrat în competiţie nume mari ale cinematografiei mondiale, printre care Werner Herzog, Terrence Malick, Peter Greenaway şi Jafar Panahi.

Din juriul Festivalului au făcut parte regizorul Darren Aronofsky (SUA), Daniel Bruhl (actor, Germania), Bong Joon-ho (regizor, Coreea de Sud), Martha De Laurentiis (producător, SUA), Claudia Llosa (regizor, Peru), Audrey Tautou (actriţă, Franţa) şi Matthew Weiner (producător/scenarist, SUA).

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură