Regimul chinez acordă prioritate menţinerii stabilităţii în detrimentul eforturilor de salvare după cutremur

Cutremur în provincia Yunnan, sud-vestul Chinei
Cutremur în provincia Yunnan, sud-vestul Chinei (STR / AFP / Getty Images)

Partidul comunist le-a interzis grupurilor şi voluntarilor civili să intre fără permisiune în regiunea Sichuan, zona sinistrată în urma cutremurului de săptămâna trecută, şi a cerut totodată ca eventualele oferte de provizii să fie înlocuite cu donarea de bani.

După ce un cutremur devastator a lovit oraşul Ya'an din districtul Lushan, la 20 aprilie, voluntarii au format grupuri de salvare la nivel naţional şi au mers în zonele afectate de cutremur. Mai multe organizaţii non-guvernamentale şi activişti pentru drepturile civile au aderat la acestea, dar au întâmpinat o rezistenţă mare din partea autorităţilor.

Televiziunea New Tang Dynasty (NTD) l-a intervievat pe Huang Qi, fondatorul Centrului pentru Drepturile Omului Tianwang din China, care s-a grăbit cu trei alţi voluntari către Lushan din Chengdu. După cutremurul din Wenchuan din 2008, Huang a expus calitate inferioară a clădirilor şcolare "tofu", care au luat vieţile mai multor copii.

Când cei patru bărbaţi au ajuns în oraşul Ya'an, au fost blocaţi de către departamentul local de menţinere a stabilităţii şi duşi la o secţie de poliţie. Ofiţerii le-au verificat identitatea, iar apoi au declarat că "nu sunt bine-veniţi".

Huang a precizat că poliţia le-a spus să nu "provoace probleme" şi că ar fi rău pentru localnici dacă s-ar duce în zonele afectate de dezastru.

Centrul lui Huang a dezvăluit din nou că există proiectele de clădiri realizate defectuos, care s-au prăbuşit în cutremurul din Ya'an. El a declarat că autorităţile comuniste se tem că se vor descoperi mai multe exemple dacă se duc la faţa locului. "Autorităţile nu vor să avem contact direct cu victimele locale ale cutremurului. Cred că acest lucru se întâmplă în principal pentru ca ei nu vor ca noi să expunem problemele asociate cu cutremurul".

A doua zi după cutremurul din Ya'an, Ministerul Afacerilor Externe a emis o declaraţie, care susţinea că statul chinez dispune de forţe medicale şi de salvare adecvate şi provizii, iar asistenţa externă nu este necesară pentru moment.

Cu toate acestea, două rapoarte de ştiri emise de mass-media oficială Cotidianul Poporului şi Radio China Naţional au contrazis această afirmaţie şi au susţinut în schimb că există o lipsă de provizii, fiind nevoie de 30.000 de corturi şi 40.000 de pături şi îmbrăcăminte şi că Ya'an are rezerve de produse alimentare şi apă suficiente pentru a rezista doar trei zile.

Autorul Zhu Jianguo, care locuieşte în Shenzhen, a declarat pentru NTD că el crede, de asemenea, că regimul încearcă să ascundă situaţia reală din zonele afectate de dezastru. "În cazul în care orice alte forţe terţe de salvare ajung acolo, adevărul va fi dezvăluit împotriva voinţei autorităţilor. Astfel că guvernul a respins imediat ajutorul străin şi chiar non-guvernamental de asistenţă."

Mulţi blogeri s-au supărat că autorităţile au refuzat donarea de bunuri şi au vrut doar bani, mai ales ca mass-media a declarat că există o lipsă acută de bunuri de ajutoare.

Un utilizator de Internet a precizat:"Le-am spus: "Noi nu putem să vă lăsăm banii în grijă. Crucea Roşie este cunoscută pentru corupţia sa. Nu-i vom da niciun ban Crucii Roşii conduse de guvern".

Alţii au comentat că Partidul Comunist a insistat pe o abordare închisă a efortului de salvare şi că se pune mai multă importanţă pe menţinerea stabilităţii decât pe vieţile oamenilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe