Reducerea cheltuielilor, blocarea evacuărilor forţate şi chestiunea catalană, în atenţia presei spaniole

Situaţia financiară a comunităţilor autonome spaniole, diferite chestiuni legate de Catalonia sau pactul dintre guvern şi opoziţie cu privire la blocarea evacuărilor din locuinţele ipotecate sunt câteva dintre temele de politică internă aflate luni pe primele pagini ale ediţiilor tipărite ale celor mai importante cotidiene spaniole.

Comunităţile autonome spaniole se confruntă cu cele mai mari reduceri ale cheltuielilor din istorie, întrucât acestea se ridică la nivelul de 6,7 miliarde de euro în 2013, după cum anunţă cotidianul El Pais.

Oriol Pujol, liderul unei filiale a naţionaliştilor catalani, sugerează că prinţul Felipe ar accepta un stat catalan, relatează cotidianul El Mundo, după ce secretarul general al CDC (Convergencia Democratica de Catalunya) susţine că problema este că Regele Juan Carlos este cel care se opune negocierilor cu privire la independenţa regiunii, pe care Catalonia este dispusă să o discute cu Spania.

Cotidianul ABC scrie luni despre corupţia pe care vrea să o ascundă Artur Mas (şeful executivului local catalan, n.r.) în Catalonia. Potrivit unor documente la care au avut acces jurnaliştii de la cotidianul menţionat, formaţiunea politică a naţionaliştilor catalani - CiU, la putere în Catalonia - ar fi putut fi finanţată ilegal, prin intermediul acordării unor comisioane, după adjudecarea unor contracte de construcţii.

Sporesc presiunile pentru accelerarea unui pact care să frâneze evacuările, semnalează cotidianul La Vanguardia, pe măsură ce guvernul conservator şi opoziţia socialistă caută alternative la executările silite ale creditelor ipotecare, în special în privinţa stabilirii unei limite de la care persoanele afectate pot fi considerate în risc de excluziune socială.

Partidul Naţionalist Basc, acum la putere în Ţara Bascilor, urmăreşte să scoată poliţia şi garda civilă din regiune, după cum anunţă luni cotidianul La Razon. Potrivit acestuia, formaţiunea politică s-ar baza pe sprijinul Bildu pentru a duce în parlamentul de la Vitoria o iniţiativă legislativă care să acorde puteri depline Ertzaintza, forţa locală de poliţie. În schimb, guvernul studiază deja scenarii diferite privitoare la ameninţarea latentă a ETA, mai scrie cotidianul menţionat.

Cotidianul El Periodico de Catalunya scrie tot despre situaţia din regiune şi observă că tonul discuţiilor se ridică într-una din campaniile electorale locale cele mai decisive. Oriol Pujol susţine că problema în negocierile cu privire la independenţă este Regele, un lider socialist atrage atenţia că 'hipernaţionalismul a costat Europa 100 de milioane de morţi, iar şeful executivului local din Galicia, conservatorul Alberto Nunez Feijoo, consideră că 'nu ne vom plăti datoriile agitând drapele'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe