Răzvan Voncu: Reunificarea RM cu România nu se face cu demagogie şi securişti metamorfozaţi în "patrioţi"

De 26 de ani încoace, la nivel oficial, tema Basarabiei şi a românilor din jurul graniţelor României este prizoniera celor mai înapoiate segmente din fostele servicii de informaţii ceauşiste, afirmă scriitorul bucureştean.
Miting unionist la Chişinău, celebrând 100 de ani de la Unire, 25 martie 2018
Miting unionist la Chişinău, celebrând 100 de ani de la Unire, 25 martie 2018 (Epoch Times România)

Scriitorul şi criticul literar bucureştean Răzvan Voncu constată că autorităţile Republicii Moldova nu şi-au asumat nici un program oficial prin care să marcheze Centenarul Unirii, iar România de 26 de ani nu ar face nimic pentru a aborda câteva dintre problemele cele mai spinoase, cum ar fi minoritatea găgăuză, cea alogenă şi problema transnistreană, ceea ce face ca orice discuţie despre reunificare să fie prematură.

”Este, cred, elocvent pentru orice om de bună-credinţă că toate "strategiile" de "apropiere", toate "departamentele" pentru "românii de pretutindeni" şi toate "podurile" (de flori, de vin, de bani negri...) au eşuat. Şi că, fără a abandona idealul, se cade să facem schimbări drastice de obiective, de mijloace şi mai ales de oameni şi instituţii. Pentru că numai nebunii speră că, făcând acelaşi lucru, în acelaşi fel, pot obţine rezultate diferite”, scrie, pentru adevărul.ro, criticul literar care publică şi comentarii politice.

Răzvan Voncu menţionează că de 26 de ani încoace, la nivel oficial, tema Basarabiei - ca şi, în general, tema românilor din jurul graniţelor actuale ale României - este prizoniera celor mai înapoiate segmente din fostele servicii de informaţii ceauşiste, iar creşterea ponderii pro-europenilor şi a unioniştilor se datorează, pe de-o parte, demografiei, iar pe de alta, crizei economice din care Republica Moldova nu mai pare capabilă să iasă.

”Relaţiile cu minoritatea găgăuză se bucură de privilegiul unei nemeritate autonomii, pe care o foloseşte nu pentru a-şi proteja identitatea culturală, ci pentru a cultiva nostalgia sovietică. Dacă unirea s-ar discuta peste capul lor, găgăuzii ar deveni, din păcate, un factor de disoluţie şi subversiune, cum au mai şi fost, în perioada interbelică. De 26 de ani, nimeni nu derulează un program de apropiere de aceşti oameni. De ce? Pentru că e greu. E mai uşor cu podul de şpriţ”, a adăugat scriitorul.

În opinia lui Voncu, Transnistria este cel mai puternic obstacol în calea reunificării şi că trebuie disjunsă natură teritorială, de cea a apărării minorităţii româneşti de peste Nistru. Nici măcar acum, când anexarea Crimeei a creat premisele unui aranjament teritorial cu Ucraina (posesorul istoric al Transnistriei), diplomaţia română nu ar reuşi să articuleze o poziţie mai inteligentă în această chestiune.

În concluzie, Răzvan Voncu precizează că nu este adversarul reunificării. ”Numai că reunificarea (are dreptate preşedintele Klaus Iohannis) nu se face cu demagogie şi cu securişti metamorfozaţi în "patrioţi". Nici cu "strategii" neo-sămănătoriste, în epoca smartphone-ului. Ci cu idei clare, cu o viziune unitară şi cu o adecvare a resurselor la obiective.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe