Război al declaraţiilor Traian Băsescu - Victor Ponta, referitor la identitatea viitorului premier: Cin' să fie, cin' să fie?

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)

Cu cât se apropie mai mult ziua alegerilor parlamentare din 9 decembrie, cu atât se înmulţesc declaraţiile premierului şi ale preşedintelui referitor la cine va fi şeful noului guvern. Mai mult, duelul vorbelor în direct la TV seamănă tot mai mult cu atacuri reciproce la baionetă, care însă va mai dura doar două zile. Conform legii, campania electorală se încheie vineri, la miezul nopţii.

Traian Băsescu: Tăriceanu şi Rus nu sunt pe lista mea de premieri

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri seară, într-o declaraţie publică, la Palatul Cotroceni, că Ioan Rus şi Călin Popescu Tăriceanu trebuie să nu se mai "perpelească" legat de o eventuală nominalizare în fruntea Guvernului. Cu ironie, preşedintele a precizat că se gândeşte la Adrian Năstase şi Dan Voiculescu.

„Am înţeles că dr. Victor Viorel Ponta ştie lista scurtă pe care o am, nimic nou sub soare, dar surprinzător e că unii se află în treabă. Am văzut că domnul Tăriceanu nu s-ar dezonora primind această funcţie. Băi frate, dar cine ar fi vrut să te onoreze? Nici nu mi-a dat prin cap”, a spus preşedintele.

Traian Băsescu a mai precizat că pentru această funcţie nu îl are în vedere nici pe fostul ministru de Interne Ioan Rus.

„Altul care nu s-ar dezonora şi nu a vrut nimeni să-l onoreze e domnul Rus. Dragă domnule Rus, îţi spun şi ţie că nu eşti pe lista mea scurtă, aşa că nu vă mai perpeliţi cu onorul, că rămâne nereperat. Oare ce ar fi dacă pe lista mea scurtă ar fi Adrian Năstase sau domnul Voiculescu? Deocamdată pe lista mea scurtă nu se află Tăriceanu, Rus şi fac un test cu Adrian Năstase şi cu Dan Voiculescu. În ce priveşte desemnarea, aceasta va fi rezultatul consultărilor de după alegeri. Până atunci, nu fac nici un scenariu. Mi-e uşor să spun cine nu poate fi desemnat, dar cine poate nu o să spun niciodată acum”, a mai spus preşedintele.

Întrebat dacă va invita partidele sau uniuni la consultările de după alegeri, preşedintele a răspuns că va chema partidele, aşa cum cere Constituţia.

„Categoric partidele, Constituţia face referire strict la partide. În legea partidelor definiţia pentru partide şi alianţe e diferită. Eu nu pot încălca Constituţia. Ar mai avea un efect dacă aş accepta să discut cu alianţe. Mai ales când vorbim de USL, care spune că ia peste 50%, nu aş mai avea dreptul să consult celelalte partide. Citind corect definiţia alianţei şi a partidelor, dacă nici un partid nu are 51% toate au dreptul să participe la consultări, la şansa de a se afla într-o alianţă. Dacă eu aş spune ok, tratez ca pe partid o alianţă, pe celelalte nu mai am dreptul să le consult”, a declarat preşedintele.

Victor Ponta: Ştiu la cine s-a gândit Traian Băsescu ca premier. USL mă va propune ca unic candidat pentru postul de premier

În aceeaşi ordine de idei, premierul Victor Ponta a afirmat luni seară că ştie la cine s-a gândit preşedintele Băsescu pentru a prelua conducerea Guvernului, apoi a precizat că nici Ioan Rus, Liviu Dragnea sau Călin Popescu Tăriceanu şi nici George Maior, actual director SRI şi fost senator PSD, nu vor accepta o astfel de propunere.

Într-o apariţie TV la postul Realitatea, premierul Ponta şi-a argumentat afirmaţia că George Maior ar refuza să preia postul de prim-ministru prin faptul că este "de 100 ori mai deştept ca MRU".

Altul care nu s-ar dezonora şi nu a vrut nimeni să-l onoreze e domnul Rus. Dragă domnule Rus, îţi spun şi ţie că nu eşti pe lista mea scurtă, aşa că nu vă mai perpeliţi cu onorul, că rămâne nereperat. Oare ce ar fi dacă pe lista mea scurtă ar fi Adrian Năstase sau domnul Voiculescu?

Victor Ponta a afirmat apoi din nou că USL îl va propune pe el, ca unic candidat, pentru postul de prim-ministru.

Preşedintele Traian Băsescu declarase luni că modalitatea în care va face consultările de la Palatul Cotroceni după alegerile din 9 decembrie rezultă din art.103 al Constituţiei şi din Legea partidelor 14/2003, adăugând că nu se va întâmpla varianta în care USL va veni la el şi vă spune un nume.

Traian Băsescu: Nu cedez unui partid responsabilitatea constituţională de a desemna premierul

Niciun partid nu va avea responsabilitatea de a desemna premierul, a precizat preşedintele Traian Băsescu, ca replică la declaraţiile liderilor USL care au precizat că premierul nominalizat de Uniune este Victor Ponta, în cazul în care USL va câştiga alegerile parlamentare din 9 decembrie. Şeful statului a mai afirmat că presiunile externe apar doar când nu este respectată Constituţia.

"Presiunile externe apar doar atunci când nu respecţi Constituţia, statul de drept sau normele democratice stabilite de Constituţie. Nu cred că ar putea exista un demnitar european sau transatlantic, care să spună ceva de genul "Domnule preşedinte, mai lasă şi tu ceva din atribuţiunile constituţionale, mai transferă ceva din responsabilităţile constituţionale, citeşte Constituţia în alt mod ca să nu superi". Categoric nu voi primi astfel de mesaje şi categoric, mai ales la instalarea unui guvern, nu voi face abateri nici măcar de o virgulă de la litera şi spiritul Constituţiei", a afirmat Băsescu, pentru "Evenimentul Zilei".

Victor Ponta, miniştrilor: Este foarte probabil să ne revedem după alegeri

Premierul Victor Ponta a trecut în revistă marţi realizările miniştrilor din Cabinetul său, mulţumindu-le pentru activitatea din cele şapte luni de mandat, în deschiderea ultimei şedinţe de guvern dinainte de alegerile parlamentare. Prim-ministrul a precizat că este ”foarte probabil” să se revadă cu actualii membri ai Cabinetului şi după alegerile din 9 decembrie.

”Nu e cazul să vă ţin un speech de despărţire, pentru că pe baza voinţei care se va exprima duminică de către cetăţenii României e posibil să ne revedem şi chiar foarte probabil”, a declarat Victor Ponta, în deschiderea şedinţei de Guvern de marţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne