Raportul Human Rrights Watch acuză Siria de crime contra umanităţii

Raportul Organizaţiei de Supraveghere a Respectării Drepturilor Omului (Human Rrights Watch), făcut public marţi, atestă existenţa a cel puţin 27 de centre funcţionale de tortură în Siria, toate administrate de serviciile siriene.

Publicat sub titlul ”Arestări arbitrare, tortură şi dispariţii în închisorile siriene, începând cu martie 2011”, raportul pune la dispoziţie o hartă a centrelor de tortură, declaraţii video, tehnici detaliate prin intermediul cărora prizonierii erau forţaţi să vorbescă şi cel mai important, numeşte vinovaţii sau reponsabilii pentru aceste practici.

Human Rrights Watch doreşte ca regimul şi tratamentele aplicate sub guvernarea lui Bashar al-Assad să fie judecate de către Curtea Penală Internaţională iar în cazul în care Rusia se va opune acestui demers speră ca dovezile publicate să fie un avertisment clar de crimă contra umanităţii.

Pentru că Siria nu a ratificat Tratatul de la Roma, care recunoaşte jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale, este necesară o rezoluţie a Naţiunilor Unite care să oblige autorităţile siriene să răspundă în faţa instanţei supreme de judecată pentru violarea gravă a drepturilor omului, de la declanşarea revoltelor împotriva regimului al-Assad şi până în prezent.

Este nevoie însă de acordul membrilor Consiliului de Securitate ONU din care fac parte China şi Rusia, ţări ce au blocat, în trecutul apropiat, intervenţia străină în Siria.

”Responsabilii pentru violarea sistematică a drepturilor omului nu ar trebui să creadă că acţiunile lor sunt trecute cu vederea: noi şi partenerii noştri internaţionali vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a ne asigura că vor răspunde în faţa justiţiei”, a declarat ministrul britanic de externe, William Hague.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe