Raportul Departamentului de Stat despre România: Corupţia, justiţia şi protestele, în vizorul americanilor

Departamentul de Stat al SUA a prezentat raportul pe 2017 privind situaţia drepturilor omului din ţara noastră, punctând o serie de aspecte extrem de problematice.
Protest
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Departamentul american de Stat notează în raportul despre respectarea drepturilor omului în România anul trecut, că legea prevede pedepse penale pentru oficialii corupţi, însă în ciuda numeroaselor condamnări la nivel înalt, corupţia rămâne o problemă răspândită, relatează Digi24.

Documentul precizează că în 2017 au existat numeroase cazuri de corupţie la nivelul Guvernului, iar mita este des întâlnită în sectorul public. În România, legile nu au fost mereu implementate eficient, iar oficialii, inclusiv judecătorii, s-au implicat în acte de corupţie fără să fie pedepsiţi. Imunitatea faţă de declanşarea urmăririi penale deţinută de actuali şi foşti membri ai cabinetului, care erau şi membri ai Parlamentului, au blocat uneori anchetele.

Un alt domeniu unde România este criticată este libertatea de exprimare, inclusiv a presei. Departamentul de Stat citează ONG-uri care au observat politizarea excesivă a presei, mecanisme corupte de finanţare şi politici editoriale subordonate intereselor patronilor.

Nici faptul că ministrul de Interne Carmen Dan a întocmit o aşa-zisă „listă neagră” cu jurnalişti care au susţinut protestele faţă de guvern nu le-a scăpat diplomaţilor americani. Raportul notează că există în România două mari televiziuni (Antena 3 şi România TV) controlate de oameni de afaceri care sunt susţinători vocali ai guvernului şi care au relatat incorect manifestaţiile antiguvernamentale.

Raportul complet poate fi citi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne