Raport CE: Noua strategie anticorupţie din România trebuie pusă în practică

Raportul MCV recomandă punerea în practică a noii strategii naţionale anticorupţie din România şi cere să se demonstreze un bilanţ pozitiv în cazurile de spălare de bani.

La capitolul ”Lupta împotriva corupţiei”, raportul pe MCV recomandă asigurarea continuităţii, şi sub noua conducere, a rezultatelor obţinute de DNA, precum şi punerea în aplicare a noii strategii naţionale anticorupţie, astfel cum a fost concepută. Totodată, se cere introducerea unui sistem global de monitorizare, care să permită tuturor agenţiilor guvernamentale să îşi stabilească ţinte şi să prezinte rapoarte anuale cu privire la prevenirea şi sancţionarea corupţiei, a fraudei şi a conflictelor de interese.

România trebuie să stabilească norme procedurale clare şi bune practici pentru deciziile Parlamentului, care să permită cercetarea, arestarea şi percheziţionarea parlamentarilor şi să demonstreze un bilanţ pozitiv în domeniul instrumentării cazurilor de spălare de bani ca o infracţiune de sine stătătoare şi prezentarea unor rezultate convingătoare în ceea ce priveşte recuperarea produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni, prin consolidarea practicilor judiciare şi prin aplicarea noii legi privind confiscarea extinsă.

CE vrea stabilirea unui mecanism clar de coordonare şi de monitorizare între poliţie, parchete şi autorităţile de control administrativ, cu responsabilitatea specifică de a asigura o cooperare şi o comunicare eficace în domeniul combaterii corupţiei, precum şi îmbunătăţirea rezultatelor în ceea ce priveşte prevenirea şi sancţionarea corupţiei, a fraudei şi a conflictelor de interese în domeniul achiziţiilor publice în toate sectoarele de activitate ale Guvernului.

Bucureştiul trebuie să dea asigurări că respectă în mod corespunzător recomandările cuprinse în evaluarea externă a sistemului de achiziţii publice, realizată la iniţiativa Comisiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne