R.Moldova: Numărul bolnavilor de gripa A (H1N1), în creştere

(Valery Hache / AFP / Getty Images)

Numărul bolnavilor de gripă sezonieră cu virusul A (H1N1) este în creştere, dar situaţia este sub control. Ministerul Sănătăţii dă asigurări că Republica Moldova nu este ameninţată de o epidemie, scrie marţi Jurnal de Chişinău.

În raionul Ungheni (la graniţa cu România - n.red.) au fost înregistrate până în prezent 27 de cazuri de gripă sezonieră cu virusul A (H1N1), din care şase cazuri de îmbolnăvire la copii. În nouă cazuri, pacienţii primesc tratamentul în condiţii de ambulator, iar în 18 cazuri, bolnavii au fost internaţi în secţia de boli infecţioase a Spitalului raional transformată în staţionar pentru bolnavii ce acuză simptome, potrivit ziarului.

Presa de la Chişinău comentează şi moartea lui Ivan Bodiul, fost lider comunist în perioada fostei URSS, care a condus Republica Moldova timp de aproximativ 20 de ani.

Constantin Tănase scrie în Timpul că este nedumerit de reacţia conducerii R. Moldova la moartea lui Bodiul, care a semnat un necrolog fără nicio apreciere la adresa dispărutului, nici pozitivă, nici negativă. 'Dacă Bodiul este o parte a istoriei noastre, urma, în mod obligatoriu, ca în necrolog să fie formulate şi nişte atitudini. Aşa cum a apărut însă, acest necrolog developează fanariotismul politic şi duplicitatea morală ale elitelor noastre politice', opinează Constantin Tănase.

Adevărul scrie despre moştenirea lui Ivan Ivanovici Bodiul - o personalitate a cărei activitate a lăsat urme adânci în Republica Moldova. Potrivit acestuia, Republica Moldova are viitor numai alături de Rusia, de aceea, a făcut tot posibilul ca acest lucru să se întâmple. Bodiul a promovat o politică de represiune de tip neostalinist, mai ales în anii '70. Adevărul aminteşte aici de campania de demitere a comuniştilor moldoveni învinuiţi de sprijinirea conaţionalilor lor, epurările de la Politehnică şi alte instituţii de învăţământ superior. În ceea ce priveşte economia, modelul promovat de el nu s-a dovedit a fi viabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe