Putin critică din nou scutul antirachetă,ce arată "obsesia" SUA pentru "invulnerabilitate absolută"

Premierul rus Vladimir Putin
Premierul rus Vladimir Putin (YANA LAPIKOVA/AFP/Getty Images)

Premierul rus Vladimir Putin a criticat din nou extinderea NATO şi planurile americane de scut antirachetă, spunând că ameninţă securitatea Rusiei şi arată "obsesia" SUA de a obţine o "invulnerabilitate absolută".

Premierul rus Vladimir Putin a criticat recurgerea nejustificată la forţă armată, o tendinţă care, potrivit lui, este exacerbată în rândul partenerilor occidentali ai Rusiei.

"La fel ca înainte, consider ca postulate cruciale caracterul indivizibil al securităţii, faptul că recurgerea nejustificată la forţă armată este inadmisibilă şi respectarea necondiţionată a normelor fundamentale ale dreptului internaţional. Încălcarea lor provoacă o destabilizare în relaţiile internaţionale", a scris Vladimir Putin într-un articol consacrat relaţiilor internaţionale, publicat în ziarul Moskovskie Novosti.

"În această lumină percepem unele aspecte ale comportamentului SUA şi NATO (...), care se bazează pe stereotipuri ale logicii blocurilor. Mă refer la extinderea NATO (...) şi la planurile (americane - n.r.) vizând desfăşurarea unui scut antirachetă în Europa", a adăugat premierul rus în articolul publicat în săptămâna alegerilor prezidenţiale, la care este favorit.

"Aceste jocuri sunt desfăşurate în apropierea frontierelor ruse şi ne ameninţă securitatea", a subliniat el, pe un ton care aminteşte de discursul dur rostit în 2007 la Conferinţa pentru securitate de la Munchen.

Imperativul umanitar şi apărarea drepturilor omului nu trebuie, în niciun caz, instrumentalizate pentru a submina suveranitatea statelor, a apreciat Putin, referindu-se la intervenţia NATO în Libia.

Potrivit şefului guvernului, soluţia la această derivă se află la ONU şi Consiliul de Securitate, care "trebuie să fie în măsură să se opună eficient dictatelor unei serii de ţări şi tendinţei arbitrare pe scena internaţională".

"Americanii sunt obsedaţi de ideea de a obţine o invulnerabilitate absolută, ceea ce este utopic şi de nerealizat, atât la nivel tehnologic, cât şi geopolitic", scrie Putin, care consideră că Rusia şi SUA au concepţii radical divergente în ceea ce priveşte securitatea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe