UPDATE. Protest de proporţii la Mioveni. Mii de oameni denunţă tergiversarea lucrărilor la autostrada Sibiu-Piteşti

(DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

UPDATE 2 - Şefa PNL, Alina Gorghiu, a reacţionat, pe contul său de Facebook, la declaraţiile făcute de premierul Victor Ponta în contextul protestelor din Mioveni.

"Conform logicii lui Victor Ponta, angajaţii Dacia Renault au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva conducerii companiei care ar fi trebuit să construiască şi autostrăzi, în locul Guvernului. A doua concluzie a premierului este că Dacia va pleca din ţară dacă protestele vor continua. La fiecare enormitate a premierului Ponta voi oferi traducerea în realitate.

Realitatea este că PSD şi Victor Ponta au strâns la maximum cureaua investiţiilor publice, pentru un excedent bugetar de tip ceauşist. Din această cauză, dar şi dintr-o politică îndreptată împotriva dezvoltării infrastructurii, lucrările la autostrada Piteşti-Sibiu vor începe cel mai devreme în 2018, deşi conducerea Dacia Renault a cerut în mod repetat urgentarea acestui proces. Investiţiile străine au de suferit nu pentru că ies oamenii în stradă împotriva Guvernului, ci pentru că Victor Ponta nu ţine cont de priorităţile din România. Singura soluţie pentru a limita pagubele în economia naţională este relocarea lui Victor Ponta de la Palatul Victoria, în opoziţie", a afirmat Alina Gorghiu.

***

UPDATE 1 - "Dacă o mai ţin în mitinguri, o să se mute producţia în Maroc. Deci, fac un apel la liderii de sindicat, eu ştiu foarte bine care este nivelul de salarizare la Dacia, ştiu foarte bine câte proiecte am sprijinit cu ajutor de stat, ştiu foarte bine că Dacia este importantă pentru noi şi pentru România şi fac un apel la raţiune din partea lor, pentru că la un moment dat au fost foarte aproape, în decembrie dacă nu mă înşel, de o criză mare cu patronatul, nu cu noi. Întotdeauna să fie rezonabili pentru că altfel, nu uitaţi, Dacia are o variantă şi eu nu vreau să-i văd, din cauza grevelor şi a sindicatelor, că se mută în altă parte", a declarat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

Premierul a explica că autostrada Comarnic-Braşov nu poate fi realizată în lipsa unui consens politic şi le-a transmis celor de la PNL că, dacă nu renunţă la populism, autostrada nu va fi finalizată niciodată.

"Altfel păţim ca şi cu Bechtel-ul: o începem noi şi vin ceilalţi şi o opresc. Aţi văzut foarte clar poziţia celor de la PNL, au ţipat, au spus că e groaznic, că-i cumplit, motiv pentru care domnul ministru Ioan Rus a pus şi această autostradă pe Master Planul aprobat de Comisia Europeană şi probabil că o s-o facem din buget, dar asta înseamnă că trebuie să avem bani. Dacă nu vine firma privată cu banii, trebuie să îi punem noi", a precizat Victor Ponta.

"Poate se mai gândesc colegii de la PNL şi îşi dau seama că cu populismul ăsta nu o să avem niciodată autostradă. Când au fost ei, n-au făcut-o, dar eu nu vreau să-mi asum să semnez ceva care la anul sau peste doi ani să aibă soarta Autostrăzii Transilvania. Uitaţi-vă că Autostrada Transilvania trebuia să fie gata din 2008-2009 şi abia acum am repornit-o şi va fi gata la anul", a adăugat premierul.

***

Mii de protestatari, membri ai Sindicatului Autoturisme Dacia, protestează joi după-amiază, în centrul oraşului Mioveni, împotriva Guvernului Ponta pe care îl acuză de tergiversarea lucrărilor la autostrada Sibiu-Piteşti. Liderii sindicali susţin că oamenii se tem că îşi vor pierde locurile de muncă din cauza lipsei autostrăzii în contextul în care compania Renault a ameninţat că pleacă din România dacă nu e gata până în 2020.

"Am fost minţiti în ultimii ani că se va face această autostradă subvenţionată de Uniunea Europeană. În schimb, Guvernul insistă pentru construcţia acelei autostrăzi Comarnic-Braşov subvenţionată din bani guvernamentali. Se pare că Guvernul nu înţelege că prioritatea României este păstrarea locurilor de muncă şi că există riscul ca după 2020 cea mai mare companie auto din România să plece efectiv de aici. Deja se anunţă disponibilizări în acest an de la Dacia, costurile de transport, din cauza infrastructurii, se ridică la minim 30 de euro pe fiecare autoturism transportat din cauza lipsei acestei autostrăzi Constanţa-Bucureşti-Piteşti-Sibiu-Frankfurt", a declarat viceliderul Sindicatului Autoturisme Dacia, Ion Iordache, citat de hotnews.ro.

Sindicalistii au avertizat că, dacă nu se vor lua măsuri, protestele se vor radicaliza şi l-au huiduit atât pe premierul Ponta, cât şi preşedintele Klaus Iohannis.

"Sindicatul Autoturisme Dacia a hotărât să demonstreze faţă de Guvernul Ponta pentru minciunile şi pentru inducerea în eroare a întregii naţiuni. Au făcut promisiuni de care nu s-a ţinut cont. Au promis modificarea Codului Muncii, au promis construcţia autostrăzii Piteşti - Sibiu. Nu s-au ţinut de aceste promisiuni. Construcţia autostrăzii Sibiu - Piteşti se poate realiza cu 85% din fonduri cu bani europeni. Numai interesele de partid, numai interesele unor clanuri fac ca acest proiect să nu fie realizabil. Este o construcţie de interes economic naţional şi european. Nimeni nu poate contesta acest lucru decât Guvernul Ponta. Jos Guvernul Ponta!

(…) Ponta s-a ascuns în spatele şovăielilor şovăielnicului Şova, în spatele ministrului IoIoan Rusare se pare că e mult mai preocupat de afacerile din Cluj Napoca (…) Nu este o prioritate pentru ei Dacia, locurile de muncă şi nici construcţia autostrăzii Sibiu - Piteşti. Toate investiţiile se dezvoltă în zona Clujului, în Ardeal. Ce a făcut Ioan Rus de când este ministrul Transporturilor? Nimic pentru România, numai promisiuni, promisiuni deşarte", a declarat Anghel Marin, vicepreşedinte al Sindicatului Autoturisme Dacia, , relatează Mediafax.

La protest iau parte nu doar sindicaliştii de la Uzina de automobile Dacia, alături de rudele lor, ci şi sindicalişti din Poşta Română, Penitenciarul Colibaşi, precum şi de la alte sindicate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne