Proiect de lege halucinant în Parlament. Conflictul de interese, sancţionat doar cu 10% din leafă

Comisia juridică prezidată de Eugen Nicolicea a respins propunerea deputatului Stelian Ion, care cerea ca pentru conflict de interese aleşii locali să fie sancţionaţi cu încetarea mandatului, şi a mers pe mâna deputatului "Mitralieră" care a propus sancţiuni derizorii.
Deputat Catalin Radulescu
Deputat Catalin Radulescu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Comisia juridică a dat, marţi, raport favorabil unui proiect de lege iniţiat de celebrul deputat Cătălin Rădulescu care prevede că fapta aleşilor locali de a încălca legislaţia privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni.

Propunerea legislativă de modificare a Statutului aleşilor locali mai prevede şi că aleşii locali au un interes personal într-o anumită zonă "dacă au posibilitatea să anticipeze că votul lor este decisiv în luarea unei decizii a autorităţii publice din care fac parte care ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea, orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, administrator sau de la care obţin venituri, o altă autoritate din care fac parte, asociaţie sau fundaţie din care fac parte."

Pe de altă parte, deputatul USR Stelian Ion a propus ca pentru conflict de interese aleşii locali să fie sancţionaţi cu încetarea mandatului.

"E foarte corect să existe un regim identic pentru incompatibilitate şi pentru conflictul de interese, iar acesta să fie încetarea de drept a mandatului", a declarat Stelian Ion.

Propunerea acestuia s-a izbit de rezistenţa preşedintelui Comisiei juridice, social-democratul Eugen Nicolicea, care a precizat că în nicio altă lege, nici măcar la funcţionarii publici, nu există încetare de mandat pe conflict de interese.

Aşadar, propunerea USR a fost respinsă în comisie.

Proiectul, iniţiat de Rădulescu şi semnat de alţi 40 de deputaţi PSD, urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este primul for sesizat. For decizional este Senatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne