Profesor japonez: Nanotuburile de carbon cauzeaza cancer

Un material elastic ce contine nanotuburi de carbon. Un cercetator japonez a descoperit ca nanotuburile de carbon au efecte negative asupra sanatatii asemanatoare cu cele produse de azbest
Un material elastic ce contine nanotuburi de carbon. Un cercetator japonez a descoperit ca nanotuburile de carbon au efecte negative asupra sanatatii asemanatoare cu cele produse de azbest (Yoshikazu Tsuno / AFP / Getty Images)

Un profesor japonez declara ca universitatea unde lucra inainte incearca sa-i suprime cercetarile, aratand ca nanotuburile din carbon- un material folosit in orice de la schiuri la cabluri- pot cauza cancer.

Mai simplu, nanotuburile din carbon sunt formate din atomi de carbon laminati in tuburi microscopice. Cilindrele de marimea unui ac au puternice proprietati electrice si ele sunt adesea folosite in tranzistori sau sarma de cupru.

Dar ele seamana mult cu fibrele de azbest, iar fostul profesor la Universitate Shinshu, Shozo Koyama, spune ca nanotuburile de carbon prezinta riscuri similare in privinta sanatatii. De azbest se leaga un numar de boli mortale de plamani.

Koyama spune ca cercetarile sale arata ca doua tipuri de fibre din nanotuburile de carbon pot cauza cancer. El a ajuns la aceasta concluzie dupa ce soarecii in care a injectat acele fibre de carbon au dezvoltat cancer.

Studii efectuate in Europa si Statele Unite au indicat riscuri similare, desi severitatea riscului este inca studiata.

Koyama afirma ca el a dezvaluit acest studiu cu cativa ani in urma, dar Universitatea Shinshu a refuzat sa-i recunoasca descoperirile.

Avocatul sau, Jiro Yamane, a declarat presei ca acest lucru se datoreaza in parte faptului ca universitatea are legaturi stranse cu o companie care produce nanotuburi de carbon.

Yamane a adaugat ca universitatile din Japonia au devenit tot mai legate de industrie, de cand guvernul japonez a emis o lege acum 6 ani in care incuraja scolile sa devina mai independente financiar.

Yamane spune ca bugetul restrans a dus la taierea finantarilor de la guvern, iar universitatile au incercat sa umple acel gol formand legaturi stranse cu diferite industrii.

Nanotuburile de carbon in chestiune erau dezvoltate de un alt profesor de la Universitatea Shinshu.

Dar atat profesorul cat si universitatea au respins descoperirile lui Koyama. Anul trecut, universitatea i-a taiat accesul la facilitatile sale de cercetare. Cu cateva luni in urma, universitatea l-a concediat pe profesor citand acuzatii precum "hartuire sexuala si de putere."

Yamane spune ca acest punct a devenit un curent periculos in Japonia, iar universitatile sunt prea concentrate sa promoveze industrii cu orice pret.

Koyama afirma ca companiile de nanotuburi de carbon au responsabilitatea de a opri fabricarea acestor produse pe care el le numeste daunatoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură