Prezumţia de nevinovăţie. Tudorel Toader scoate din nou Opoziţia ţap ispăşitor

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, vine din nou să ameninţe cu sancţiuni din partea UE şi dă vina pe Opoziţie pentru eventualele penalităţi.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader susţine că, pentru a evita sancţiuni din partea UE, este necesar ca prevederile Directivei privind prezumţia de nevinovăţie să fie transpuse în legislaţia naţională până la momentul în care Comisia Europeană va sesiza Curtea Europeană de Justiţie. Totodată, Toader nu ratează prilejul de a acuza Opoziţia că a blocat dezbaterile pentru transpunerea în legislaţia noastră a respectivei directive, aceasta în condiţiile în care atât Opoziţia cât şi specialişti, jurişti, DNA etc. au arătat că PSD/ALDE folosesc respectiva directivă ca pe un pretext pentru mutilarea legislaţiei noastre în favoarea infractorilor.

Redăm postarea lui Tudorel Toader:

"Simple precizări,

referitoare la ne/transpunerea Directivei privind prezumţia de nevinovăţie !

În iulie 2017, Ministerul Justiţiei a finalizat proiectul de lege pentru transpunerea Directivei privind prezumţia de nevinovăţie, proiect care a fost transmis la Guvern.
În şedinţa din 18 august 2017, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru transpunerea Directivei privind prezumţia de nevinovăţie, proiect care a fost transmis la Senat.
În 4 decembrie 2017, proiectul de lege a fost adoptat de către Senatul României, apoi a fost transmis la Camera Deputaţilor.
Camera Deputaţilor a stabilit ca dezbaterea să se facă în procedură de urgenţă, printr-o comisie specială.
Dezbaterile au fost blocate iar opoziţia a contestat respectiva comisie la CCR !

Pentru evitarea sancţiunilor, este necesar ca prevederile Directivei să fie transpuse în legislaţia naţională până la momentul în care Comisia Europeană va sesiza Curtea Europeană de Justiţie.

Reamintim că nu mai demult de ieri, Răzvan Horaţiu Radu, fostul agent guvernamental care a reprezentat România în faţa CJUE atrăgea atenţia că este puţin probabil că România să fie trimisă la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru netranspunerea directivei privind respectarea prezumţiei de nevinovăţie, însă „doar o minune” mai poate salva ţara de la a fi dată în judecată de Comisia Europeană şi obligată la plata de sancţiuni pentru netranspunerea unei alte directive, care se referă la combaterea spălării banilor.

Fostul agent guvernamental al României la Curtea de la Luxemburg a făcut aceste precizări după ce senatorul PMP Traian Băsescu a semnalat pe Facebook că CE a declanşat procedura de infringement împotriva României pentru neintroducerea în Codul de Procedură Penală şi în Codul Penal a prevederilor directivei 343/2016 privind prezumţia de nevinovăţie.

Răzvan-Horaţiu Radu a explicat pentru Hotnews că România are în prezent alte peste 30 de directive europene netranspuse în legislaţia naţională, aflate în proceduri de infringement mai avansate, dintre care două cu risc foarte ridicat de a trimite România la instanţa Uniunii Europene.

Comisia Europeană a informat, joi, 11 state membre, printre care şi România, că în aprilie 2018 a expirat termenul până la care aceste ţări ar fi trebuit să transpună în legislaţiile lor naţionale o directivă europeană care obligă autorităţile să protejeze prezumţia de nevinovăţie a justiţiabililor. În ceea ce priveşte România, Comisia Europeană nu a solicitat în niciun fel reforma generală a codurilor penale, au declarat, pentru hotnews.ro surse europene. În schimb, modificările solicitate de CE pentru transpunerea directivei au fost deja transmise la Parlament de către Ministerul Justiţiei, încă de la finalul anului trecut, însă nu au fost adoptate până acum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne