Preşedintele Consiliului Fiscal: "Cu biciul nu poţi să colectezi taxe"

Noul Guvern nu poate răsturna munţii într-un an de mandat însă îşi poate stabili câteva proiecte clare, care să nu mai poată fi reversate de viitoarele guvernări. Bine gestionate şi comunicate, aceste proiecte pot avea succes, a opinat marţi Ionuţ Dumitru.
Ionuţ Dumitru. 3 Aprilie 2015
Ionuţ Dumitru. 3 Aprilie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

Având mandat de doar un an, noul Guvern ar trebui să se concentreze doar pe câteva proiecte clare, în special pe îmbunătăţirea colectării taxelor, prin accelerarea programului cu Banca Mondială, o mai mare transparenţă şi eficienţă în cheltuirea banilor publici, a opinat marţi preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

"Nu trebuie să fim naivi să credem că într-un an se pot răsturna munţii, pentru că nu se poate face acest lucru, dar măcar pot fi iniţiate nişte lucruri care ar putea să dea o tendinţă pentru anii următori si, indiferent de cine vine la guvernare, să nu mai poată fi reversate acele lucruri", a declarat Ionuţ Dumitru, în cadrul unei conferinţe.

În viziunea preşedintelui Consiliului Fiscal, una din direcţiile pe care ar trebui să se concentreze Ministerul Finanţelor este colectarea de taxe, zonă pe care România are în derulare un program cu Banca Mondială din anul 2013, cu o finanţare de 70 milioane de euro. Potrivit lui Ionuţ Dumitru, progresele în acest domeniu sunt încă foarte mici, deşi s-a beneficiat de finanţare internaţională. Pentru ca acest lucru să se schimbe, mediul trebuie să devină mai prietenos cu contribuabilii, a opinat expertul.

"Dacă te simţi înjosit, îţi pierzi ore, poate chiar zile să-ţi plăteşti taxele, nu e un efort care să merite. Dar dacă ai putea face lucrurile acestea mult mai uşor, electronic, evident că şi efortul ar fi mai mic şi dorinţa de a-ţi plăti taxele ar fi mai mare", a declarat Dumitru.

De asemenea, pentru a-şi stimula pe cetăţeni să-şi plătească taxele, statul trebuie să devină mai transparent şi eficient, a opinat şeful CF.

"Nu poţi crede că ai conformare voluntară, chiar dacă uşurezi modalitatea de plată a taxelor, fără să rezolvi şi problema transparenţei şi eficienţei cheltuielilor bugetare. Dacă vom vedea în continuare că banii sunt cheltuiţi ineficient, nu ne vom plăti taxele. Ceea ce am văzut până acum în materie de îmbunătăţire a colectării în acest an este mai degrabă o îmbunătăţire forţată, nu este sustenabilă pe termen lung atât timp cât nu ai conformare voluntară mai mare, cu biciul nu poţi să colectezi taxe", a subliniat Dumitru.

Un al doilea domeniu care ar trebui să fie prioritar pentru Guvernul cu mandat de un an ar fi investiţiile publice, care se situează în scădere.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie