Preşedintele Băsescu, în vizită oficială în Franţa

Presidentele Romaniei, Traian Basescu
Presidentele Romaniei, Traian Basescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu va efectua pe 18 şi 19 mai o vizită oficială în Republica Franceză la invitaţia omologului său, Nicolas Sarkozy, a informat Administraţia Prezidenţială.

Programul vizitei cuprinde convorbiri oficiale ale celor doi şefi de stat, precum şi întrevederi ale preşedintelui României cu preşedintele Adunării Naţionale, Bernard Accoyer, şi cu primul-ministru François Fillon.

În prima zi a vizitei, şeful statului va avea o întrevedere şi cu Angel Gurria, secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, şi se va întâlni cu membri ai comunităţii române din Franţa. De asemenea, Băsescu va participa la un forum de afaceri organizat de federaţia patronatului francez - MEDEF. În cea de-a doua zi a vizitei oficiale, el va vizita centrala nuclearelectrică de la Flamanville.

La 4 februarie 2008, preşedintele Republicii Franceze, Nicolas Sarkozy, a efectuat o vizită oficială în România, la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu. Cu acel prilej, cei doi şefi de stat au semnat Declaraţia comună pentru punerea în aplicare a unui parteneriat strategic între România şi Franţa.

Preşedintele Traian Băsescu a efectuat vizite de lucru în Franţa, la 21 noiembrie 2005, şi în 30-31 mai 2006.

La 20 noiembrie 1991, preşedintele Ion Iliescu şi omologul său francez, Francois Mitterrand, au semnat, la Paris, Tratatul de înţelegere amicală şi cooperare între cele două ţări.

În acest an, în perioada 16-17 februarie, ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a efectuat o vizită la Paris, unde împreună cu omologul său francez, Bernard Kouchner, a abordat aspecte privind criza economică internaţională şi modul în care România şi Franţa îşi pot coordona eforturile din această perspectivă.

În 2007, schimburile comerciale bilaterale au totalizat 4,5 miliarde de euro. Exporturile franceze către România s-au ridicat la 2,5 miliarde de euro (cu 7,4% mai mult ca în 2006), iar importurile provenind din România au totalizat 2 miliarde de euro (cu 5,6% mai mult ca în 2006).

În Bucureşti sunt înregistrate 1.500 de societăţi cu capital francez, iar primele patru firme franceze din România, Renault-Dacia, BRD-Groupe Societe Generale, Orange şi Distrigaz Sud-Gaz de France, au împreună o cifră de afaceri de peste 1 miliard de euro.

Peste 400 de întreprinderi franceze sunt prezente în regiunea Timişoarei, iar alte 400 sunt active în regiunea Clujului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne