Premierul României păşeşte pe o cărare bătătorită, riscând demisia în urma acuzaţiilor de plagiat

Premierul Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta. (www.gov.ro)

Premierul român Victor Ponta a ajuns în centrul unui răsunător scandal, fiind acuzat că a copiat cuvânt cu cuvânt o parte din lucrarea sa de doctorat din alte surse, fără să indice autorii, scrie cotidianul rusesc Kommersant în ediţia de miercuri.

Acest caz poate să agraveze criza politică din România şi să conducă, în cele din urmă, la demisia guvernului format cu doar trei luni în urmă, comentează publicaţia.

Acuzaţiile la adresa prim-ministrului român au fost aduse de redacţia influentei reviste ştiinţifice Nature. Analizând 432 de pagini ale disertaţiei sale, dedicate activităţii Curţii Penale Internaţionale, angajaţii revistei Nature au ajuns la concluzia că o mare parte a textului este copiată din alte surse, la care domnul Ponta nu a făcut referinţă.

Şeful Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, Marius Andruh, a afirmat deja că este de acord cu concluzia revistei Nature. El a spus că 'dovezile de plagiat sunt copleşitoare' menţionează Kommersant.

Victor Ponta insistă asupra nevinovăţiei sale, declarându-se gata să prezinte textul lucrării de doctorat spre orice verificare. El a recunoscut că nu i-a indicat pe autorii frazelor şi fragmentelor citate pe fiecare pagină, dar a spus că i-a enumerat la bibliografie, aşa că toate acuzaţiile ar fi, chipurile, nefundamentate, relatează Kommersat.

Un asemenea scandal nu apare pentru prima dată în România. La începutul lunii iunie, ministrul Educaţiei, Ioan Mang, şi-a părăsit postul, după ce o serie de oameni de ştiinţă din Japonia, Israel şi Taiwan l-au acuzat de încălcarea drepturilor de autor, afirmând că omul politic şi-ar fi însuşit rezultatul cercetărilor lor în domeniul tehnologiilor informaţionale.

Cazuri similare în Europa nu sunt o raritate. Astfel, în martie 2011, ministrul german al apărării, Karl-Theodor zu Guttenbergde, şi-a dat demisia din cauză că şi-a plagiat disertaţia, iar în aprilie soarta sa a fost împărtăşită de preşedintele Ungariei, Pal Schmitt. Ce-i drept, domnul Ponta şi-a asigurat susţinătorii că nu intenţionează să plece din funcţie din cauza acuzaţiilor care i se aduc.

Experţii avertizează că acest scandal poate provoca o nouă criză politică în România, după ce, în februarie, fostul premier Emil Boc şi-a dat demisia ca urmare a acţiunilor de protest, generate de politica de strângere a curelei. Succesorul său, Mihai-Răzvan Ungureanu, s-a menţinut în acest post doar trei luni. Moţiunea de cenzură adoptată de parlament împotriva guvernului Ungureanu a condus la destrămarea coaliţiei aflate la conducere şi la trecerea Partidului Democrat-Liberal, proprezidenţial, în opoziţie.

Analiştii politici din România nu exclud că, în timpul apropiat, parlamentul ar putea încerca să-l suspende pe preşedintele României. Dar şi premierul poate să-şi piardă postul: dacă povestea cu disertaţia va căpăta amploare, este puţin probabil ca domnul Ponta, care şi-a acuzat deja rivalii că au dirijat scandalul, să reziste sub presiunea opiniei publice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe