Politizarea Justiţiei la un nou nivel: Ministrul Justiţiei decide cine-i propus Procuror European

Fraudele transfrontaliere cu bani europeni vor fi investigate de o nouă instituţie, Procurorul European, din care vor face parte şi procurori români. Sunt "bune şanse" însă ca aceştia să fie propuşi politic.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Mihut Savu / Epoch Times)

În momentul în care Parlamentul European a aprobat înfiinţarea instituţiei Procurorul European, instituţie ce va investiga fraudele cu banii europeni, multă lume s-a gândit că pe acest post va ajunge Laura Codruţa Kovesi după ce îşi va fi terminat mandatul la DNA, având în vedere că instituţia pe care aceasta o conduce a fost dată ca model de bune practici în UE de multe ori. Speranţele celor care o vedeau pe Kovesi investigând dosarul Tel Drum, de exemplu, de la Bruxelles ar putea fi năruite însă de nimeni altul decât Tudorel Toader. Potrivit ziare.com, acesta a iniţiat un proiect de lege privind instituirea Parchetului European (EPPO) în care se prevede ca propunerile României pentru funcţiile de procuror european ar urma să fie făcute de ministrul Justiţiei - personaj numit politic.

Reamintim că Parlamentul European a aprobat în noiembrie 2017 înfiinţarea instituţiei Procurorului European. Potrivit europarlamentarului Monica Macovei, care a fost raportor pe acest proiect, odată cu intrarea "în pâine" a acestei instituţii, frauda cu bani europeni va fi mai bine şi mai rapid investigată, la fel şi infracţiunile teroriste de competenţa Procurorului.

Parchetul European va fi responsabil cu anchetarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, inclusiv "caruselul TVA-urilor". În conformitate cu regulamentul, anchetele vor fi efectuate de către procurorii europeni delegaţi (PED) situaţi în fiecare stat membru.

Cum îşi va numi ţara noastră propunerile? Ei bine, nu CSM va avea rolul decisiv. Potrivit proiectului de lege, interviurile pentru propunerea de procuror european cât şi cele pentru posturile de procuror european delegat vor fi realizate de o comisie prezidată de ministrul Justiţiei. Nicio o altă instituţie din România nu va avea vreun rol în cadrul acestei desemnări pentru funcţia europeană, arată sursa citată.

Potrivit proiectului lui Toader, Parchetul General şi CSM vor avea doar câte un reprezentant în comisia de interviu. Această comisie va fi condusă de ministrul Justiţiei, iar din ea urmează să facă parte şi alţi doi membri desemnaţi de acesta.

Reamintim că în România numeroşi politicieni au fost implicaţi în fraude cu bani europeni. Procurorul european ar putea investiga aceste cauze, miza alegerilor pe care le va face ministrul Justiţiei fiind foarte mare.

Context

Regulamentul privind Parchetul European a intrat în vigoare în 2017, iar potrivit acestuia instituţia va efectua primele anchete la trei ani de la intrarea în vigoare, respectiv începând cu 20 noiembrie 2020, dată până la care EPPO trebuie operaţionalizat.

În acest sens, se estimează că procurorul-şef european ar urma să fie numit în cursul anului 2018, în timp ce procurorii europeni şi procurorii europeni delegaţi ar urma să fie numiţi în 2019.

Potrivit Regulamentului EPPO, fiecare stat membru va avea câte un procuror european, care îşi va desfăşura activitatea la sediul central al EPPO, de la Luxemburg. Fiecare stat membru desemnează trei candidaţi pentru această funcţie, Consiliul Uniunii Europene urmând să aleagă candidatul care i se pare cel mai potrivit.

Fiecare procuror-şef european va putea propune doi procurori europeni delegaţi care vor lucra efectiv în România. Procurorii europeni delegaţi sunt numiţi pentru un mandat de cinci ani, care poate fi reînnoit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne