Poliţia rusă arestează mame, văduve şi jurnalişti cu ocazia comemorării masacrului din Beslan

Victimele masacrului din Beslan din 2004 nu şi-au putut comemora în linişte rudele ucise deoarece poliţiştii ruşi au arestat mai multe persoane, inclusiv mame ale unor victime, pentru presupusa tulburare a evenimentului.
O femeie aprinde o lumânare în sala de gimnastică a Şcolii Nr. 1 din Beslan, Osetia de Nord, pentru a comemora victimele asediului asupra acestei şcolii din 1-3 septembrie 2004.
O femeie aprinde o lumânare în sala de gimnastică a Şcolii Nr. 1 din Beslan, Osetia de Nord, pentru a comemora victimele asediului asupra acestei şcolii din 1-3 septembrie 2004. (Captură Foto)

Poliţia rusă a arestat rudele îndurerate în timpul unui eveniment de comemorare a masacrului de la Şcoală Nr. 1 din Beslan, Osetia de Nord, după ce aceştia l-au criticat pe preşedintele rus Vladimir Putin, a raportat joi ziarul Novaya Gazeta.

Cinci femei care şi-au pierdut rudele în acea tragedie au fost arestate după ce şi-au dat jos jachetele pentru a scoate la iveală tricourile imprimate cu sloganul “Putin – Măcelarul din Beslan”, a susţinut ziarul.

Ofiţerii au scos femeile din mulţime şi le-au blocat într-un colţ al sălii unde avea loc ceremonia, în timp ce o delegaţie oficială, inclusiv liderul Osetiei de Nord, Viaceslav Bitarov, a sosit la faţa locului. Celor cinci femei li s-a spus ulterior că tulbură o întâlnire publică şi au fost duse la o secţie de poliţie.

Doi jurnalişti care au acoperit evenimentul au fost de asemenea arestaţi, ofiţerii de poliţie invocând nereguli cu paşapoartele şi documentele lor.

Masacrul din 2004 la Şcoala Nr. 1 din Beslan, Republica rusă Osetia de Nord, s-a soldat cu 186 de copii ucişi, după ce teroriştii au ocupat clădirea şcolii. Incidentul de trei zile s-a terminat când soldaţii ruşi au năvălit în şcoală, numărul total al victimelor ridicându-se la 334.

Opinia publică a criticat modul în care autorităţile ruse şi preşedintele rus Vladimir Putin au rezolvat incidentul. Activiştii de drepturile omului au cerut investigarea utilizării de către soldaţii ruşi a armelor de calibru mare în timpul asaltului asupra şcolii, inclusiv aruncătoare de flăcări, a mai precizat Novaya Gazeta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe