Poliţia poloneză s-a ciocnit cu protestatarii cu ocazia sărbătorii naţionale

Violenţe între menifestanţi şi poliţie de ziua naţională a Poloniei, 11 noiembrie 2012
Violenţe între menifestanţi şi poliţie de ziua naţională a Poloniei, 11 noiembrie 2012 (JANEK SKARZYNSKI / AFP / Getty Images)

Scutierii din capitala Poloniei au folosit duminică bastoane şi gloanţe de cauciuc pentru a dispersa o mulţime de extremiştii de dreapta, care au aruncat cu petarde şi bucăţi de beton, la o paradă, cu ocazia sărbătorii naţionale, potrivit unui raport Reuters.

Poliţia a declarat că 132 de persoane au fost reţinute în urma violenţei, care a avut loc în centrul Varşoviei. Cinci poliţişti au suferit leziuni care necesită tratament în spital.

Violenţa a început când mii de poliţişti în echipament anti-revoltă au fost desfăşuraţi pe străzi, în încercarea de a preveni eruperea unor probleme între grupurile de dreapta, radicalii de stânga şi susţinătorii guvernamentali – toţi organizând propriile lor parade cu ocazia zilei independenţei, pentru a evidenţia viziunile lor concurente despre ce fel de ţară ar trebui să fie Polonia.

Polonia, cea mai mare economie din Europa de Est, se confrunta cu o neobişnuită perioadă de pace şi prosperitate pentru o ţară cu o astfel de istorie turbulentă.

Prim-ministrul Donald Tusk, un liberal, este creditat de mulţi polonezi pentru că a adus stabilitatea politică. Dar societatea poloneză este profund divizată în privinţa unor probleme cum ar fi avortul, drepturile homosexualilor şi cât de profundă ar trebui să fie integrarea în Uniunea Europeană.

Tineri cu feţele acoperite cu eşarfe au scandat lozinci naţionaliste şi au demonstrat împotriva unor presupuse conspiraţii evreieşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe