PNL va forţa în instanţă revenirea la alegerea primarilor în două tururi

Odată cu adoptarea de către Guvern a hotărârilor vizând alegerile locale, liberalii vor profita de portiţa legală creată pentru revenirea rapidă la alegeri locale în două tururi de scrutin.
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Epoch Times România)

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat joi că formaţiunea sa va ataca săptămâna viitoare în contencios administrativ Hotărârea Guvernului cu privire la organizarea alegerilor locale, cu scopul revenirii la votul în două tururi, relatează Hotnews.

"Ieri, Guvernul a publicat legislaţia secundară pentru alegeri - 5 iunie va fi data alegerilor, conform ultimei hotărâri a Guvernului Cioloş - motiv pentru care, văzând acest calendar anunţat, va informăm că săptămâna viitoare, după ce vom avea Biroul Politic Naţional, vom iniţia demersurile pentru atacarea acestei hotărâri în instanţă de contencios administrativ, astfel încât să putem invoca excepţia neconstituţionalităţii prevederilor alegerii primarilor într-un singur tur. Nu există democraţie în România dacă nu vom reuşi să impunem două tururi de scrutin", a declarat Alina Gorghiu.

Gorghiu a ţinut să reamintească faptul că, dacă se va rămâne la alegeri locale într-un singur tur de scrutin, doar 15-17% dintre actualii primari vor fi schimbaţi. Copreşedintele PNL a mai anunţat că liberalii vor face demersuri şi în Senat pentru introducerea Ordonanţei 55 (cunoscută ca ordonanţa traseismului local n.r.) pe ordinea de zi, astfel încât măcar în ultimul ceas, cei care şi-au schimbat partidul politic să-şi piardă mandatul", să nu mai poată organiza alegeri.

Reamintim că potrivit unei analize publicate de editorialistul Dan Tăpălagă de la Hotnews, odată cu adoptarea de către Guvern a hotărârilor vizând alegerile locale, se creează o portiţă legală pentru revenirea la alegeri în două tururi.

Practic, HG-ul adoptat de Guvern poate fi atacat în contencios administrativ ca orice alt act juridic emis de Guvern, iar în cadrul procesului din contencios se poate ridica o excepţie de neconstituţionalitate, pentru a contesta la Curtea Constituţională legea în ansamblu. Această excepţie poate fi ridicată de oricine: un partid/ asociaţie sau persoană care consideră că alegerile locale într-un singur tur ridică o problemă de constituţionalitate. În lunile rămase până la alegeri, există posibilitatea ca această excepţie să se judece şi şanse reale ca alegerile într-un singur tur să fie declarate neconstituţionale, explica recent Tăpălagă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne