PNL va depune un proiect de lege pentru dublarea indemnizaţiei foştilor deţinuţi politici

(MICHAEL KAPPELER / AFP / Getty Images)

Crin Antonescu, preşedintele PNL, va depune un proiect de lege privind dublarea indemnizaţiei foştilor deţinuţi politici, a informat miercuri fostul preşedinte al IICCMER, Andrei Muraru, candidat PNL la europarlamentare.

Prin proiectul de lege se prevede ca fiecare deţinut politic deportat să primească câte 400 de lei pe an de detenţie şi 200 de lei pe fiecare an de internare abuzivă în spitale psihiatrice sau la domiciliul obligatoriu, iar soţii urmaşi să primească o indemnizaţie lunară de 400 de lei, a spus Muraru.

"PNL consideră inacceptabil modul în care sunt trataţi foştii deţinuţi politici, oameni care au suferit în închisorile comuniste, în lagărele sau coloniile de muncă, în azilele psihiatrice. Este inacceptabil modul în care în România 2014 sunt tratate victimele regimului comunist pe care statul român pare că le-a uitat. Având în vedere indiferenţa Guvernului, PNL depune un proiect de lege, la iniţiativa preşedintelui Crin Antonescu, asumat de deputaţii şi senatorii liberali, privind modificarea Decretului lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate. Concret, prin acest proiect de lege indemnizaţiile foştilor deţinuţi politici vor fi dublate", a afirmat Muraru, într-o conferinţă de presă.

Andrei Muraru a declarat că, potrivit unei statistici a Ministerului Muncii, în prezent sunt peste 50.000 de persoane care ar beneficia de aceste drepturi, dintre care 30.000 sunt soţi, urmaşi, 20.000 foşti deportaţi, iar 3.000 foşti deţinuţi politici.

Acesta a explicat că media indemnizaţiei acestora este de 440 lei pe lună, pe când foştii torţionari, acuzaţi de Parchet de crime împotriva umanităţii, Alexandru Vişinescu şi Ion Ficior au pensii de 3.300 lei şi, respectiv, 5.100 lei. Muraru a mai specificat că majoritatea celor care primesc indemnizaţii de foşti deţinuţi politici au condamnări între 3 ani şi 3 ani şi jumătate şi dublarea indemnizaţiei nu ar împovăra bugetul.

Andrei Muraru a arătat că aceste indemnizaţii trebuiau să fie indexate cu rata inflaţiei prin HG, dar acest lucru nu a mai fost făcut de pe timpul guvernării PNL. "Proiectul de lege este un act de dreptate făcut celor care au avut curajul să se opună regimului opresiv comunist", a declarat Muraru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne