PNL cere demisia lui Pricopie pentru îngrădirea dreptului constituţional la învăţătură şi la educaţie gratuită

Raluca Turcan, la conferinţa "Strategii de reformă în sistemul de educaţie, 2014 - 2020", 28 august.
Raluca Turcan, la conferinţa "Strategii de reformă în sistemul de educaţie, 2014 - 2020", 28 august. (Valeriu Antonovici)

Partidului Naţional Liberal a cerut miercuri demisia ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, pentru îngrădirea dreptului constituţional la învăţătură şi la educaţie gratuită.

''Cer, în numele Partidului Naţional Liberal, demisia ministrului Educaţiei, Remus Pricopie. Dacă Meleşcanu a plecat pentru că a nesocotit dreptul constituţional la vot, Pricopie trebuie de asemenea să plece pentru că ignoră dreptul constituţional la învăţătură şi la educaţie gratuită", a declarat miercuri deputatul Raluca Turcan, în cadrul unei conferinţe de presă.

Turcan a reamintit că nici până în ziua de azi, noile Abecedare nu au ajuns pe băncile elevilor din clasa I şi nu sunt şanse ca elevii să le primească nici măcar de Moş Crăciun: "Eu nu cunosc vreo altă ţară din Europa în care să se mai întâmple asemenea lucruri", a afirmat aceasta.

"Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a cerut ieri (marţi n.r.) Ministerului Educaţiei reevaluarea tuturor ofertelor pe care editurile le-au depus pentru materia Comunicare în limba română - clasa I. Este a nu-ştiu-câta probă că Ministerul Educaţiei, dirijat de Pricopie, şi-a bătut joc sistematic de toată procedura de licitaţie şi evaluare, din aprilie 2014 încoace", a mai declarat Turcan, acuzând Guvernul că a demarat licitaţia pentru noile manuale abia în aprilie 2014 (documentele pentru licitaţie au fost postate pe SEAP în ajun de Paşti n.r.), la doi ani după schimbarea programei şcolare - în iunie 2012.

"În plus, licitaţia a părut de la început cu dedicaţie, lucru confirmat şi de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Procedura a fost atât de schimbată şi modificată, doar-doar câştigă cine trebuie", a adăugat deputatul liberal, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times.

Turcan a reamintit că rezultatele licitaţiei, anunţate pe 4 august, au fost contestate de nouă edituri, Ministerul fiind obligat de CNSC, care a constatat nereguli, să reevalueze ofertele. Pe 22 septembrie – Ministerul Educaţiei a anunţat a doua rundă de câştigători, în urma unei reevaluări mimate şi cu grave erori de procedură, pentru ca pe 2 octombrie rezultatele să fie contestate din nou, CNSC admiţând contestaţia pe 18 octombrie.

Faptul că CNSC a admis contestaţia depusă de un participant la licitaţie subliniază un lucru clar: "licitaţia a fost cu nereguli, cu dedicaţie" a mai afirmat Turcan, concluzionând că "oricâte minciuni ar mai scorni Victor Ponta pe subiect, sau Remus Pricopie – la comanda şefului, eu zic că lucrurile sunt cât se poate de clare: copiii din clasa I nu au abecedare din cauza incompetenţei sau intereselor lui Ponta şi Pricopie''.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne