Pleşu, "strigăt" din rărunchii furiei şi disperării: M-am săturat de derbedei şi de ţoape!

Ţara a ajuns pe mâinile unor politicieni pe care nimic nu-i recomandă pentru poziţiile pe care le deţin. Arivişti şi oameni care abia îngaimă limba română conduc destinele acestei ţări. Şi, fără o Opoziţie puternică şi un electorat educat, nu putem spera la mari schimbări, opinează Andrei Pleşu.
Andrei Pleşu
Andrei Pleşu (Eugen Horoiu/Epoch times)

"M-am săturat de derbedei şi de ţoape! Astea sunt cele două mari categorii pe care le percep acum ca dominînd scena publică. Oameni care nu-şi înţeleg rostul adevărat, oameni cu o instrucţie personală grav deficitară, oameni care cred că a ajunge într-o poziţie de putere înseamnă a ajunge într-o poziţie de profit. E foarte grav şi, până nu se schimbă radical mentalitatea asta, nu ne putem face iluzii.", a declarat scriitorul Andrei Pleşu, într-un interviu acordat Timpolis, vorbind "despre aglomeraţia de semidocţi, agramaţi, derbedei şi ţoape din politică."

Filozoful a vorbit şi despre Liviu Dragnea, catalogându-l pe acesta drept un "băiat de mâna a treia" ajuns brusc într-o poziţie de răspundere pentru care evident nu este pregătit.

"Nu vreau să fiu răutăcios, dar dl. Dragnea e un băiat de mâna a treia, un provincial zglobiu, care s-a trezit brusc într-o poziţie de decizie. Nimic din calităţile lui intelectuale, morale, pragmatice nu-l recomandă pentru a conduce ţara asta. Ca să conduci o ţară, trebuie, totuşi, să ai nişte înzestrări şi să ai un proiect. Nu să te bagi în faţa, ca să surâzi, şmecher, pe sub mustaţă, în stilul: „Hâi, că vă fac din vorbe.” E ameţitor că un asemenea aranjor de duzină a ajuns în vârful naţiunii. Asta e nenorocirea. Şi uitaţi-vă şi la ceilalţi miniştri, uitaţi-vă cum vorbeşte ministrul Educaţiei. Uitaţi-vă cum vorbeşte şi biata doamnă prim-ministru, care cred că ar fi o vecină foarte agreabilă, bună gospodină, probabil. Ce caută ea în poziţia aia? Ca musca-n lapte. E halucinant. Iar vina e, mereu, a intelectualilor. Dacă intră în politică sunt „sinecurişti”, dacă nu intră stau, „elitişti”, în „turnul de fildeş”…

(...) E inadmisibil să avem miniştri ai Învăţământului care vorbesc prost limba română. Educaţia are ca temei fundamental, în orice ţară, limba ţării respective. Eu aud mereu patrioţi gongorici, care nu iubesc nici măcar gramatica limbii în care ar trebui să se exprime, darmite să iubească valori mai înalte. A fi patriot fără să-ţi cunoşti limba, fără să cunoşti cultura şi istoria ţării tale, fără o educaţie măcar decentă, e pură demagogie", a opinat Pleşu.

Care ar fi antidotul la o guvernare care se crede infailibilă? Potrivit lui Pleşu, soluţiile sunt o Opoziţie puternică şi un electorat educat:

Două sunt soluţiile, după părerea mea. Prima: o Opoziţie riguroasă şi seducătoare (pentru că nu e vorba numai despre o alcătuire politică specializată în a fi contra, în a lua distanţă faţă de Guvern, ci şi de una care să atragă atenţia, adeziunea, care să seducă. Votul e, între altele, un indicator al forţei de seducţie de care e capabilă sfera politicului. Or, deocamdată, îmi pare rău să o spun, Opoziţia – prin comportamentul şi prin alcătuirea ei – nu prea mă face să cred că soluţia poate veni de acolo. Mai e nevoie şi de un al doilea lucru: electoratul. Ştiu că e politically incorrect să învinovăţeşti colectivitatea din care faci parte, ştiu că nu poţi schimba electoratul de azi pe mâine, dar, uneori, mă gândesc cu destulă crispare că destinul meu, al dumneavoastră, al copiilor noştri depinde în mare măsură de opţiunile politice ale unor oameni care nu sunt nici informaţi, nici preocupaţi de un interes mai larg decât interesul personal sau decât ceea ce li se pare a fi interesul lor personal.

Deci, fără o Opoziţie puternică şi fără un electorat educat şi bine orientat, nu putem spera în mari schimbări", a opinat scriitorul.

Interviul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne