Platforma lui Cioloş: România riscă să piardă 1,7 mld de euro din cauza incompetenţei guvernelor PSD-ALDE

Platforma România 100 a fostului premier tehnocrat Dacian Cioloş avertizează că ţara nostra este pe cale să piardă o sumă colosală de bani europeni din cauza "incompetenţei" guvernelor PSD-ALDE.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

România riscă să piardă până la 1,7 miliarde de euro din fonduri europene din cauza incompetenţei guvernelor PSD-ALDE, a tras un semnal de alarmă, în cadrul unui comunicat de presă, Platforma România 100.

"Gestionarea ineficientă a fondurilor europene continuă să aibă efecte dezastruoase pentru România: după ce în 2017, mai mult de 1,2 miliarde euro alocate pentru perioada 2007-2013 au fost dezangajate şi deci pierdute definitiv, Guvernul actual este din nou foarte aproape să piardă aproape 1,7 miliarde euro alocate pentru perioada 2014-2020. Pentru a evita acest lucru, Guvernul ar trebui să trimită declaraţii de cheltuieli eligibile pentru un total de 1,8 miliarde de euro până pe 31 decembrie 2018", precizează organizaţia.

Platforma condusă de Dacian Cioloş arată că Guvernul PSD-ALDE a aprobat o ordonanţă de urgenţă care permite supra-contractarea între 50% şi 200% în încercarea disperată de a accelera absorbţia fondurilor europene. Această măsură nu este însă cea potrivită, nici pe termen scurt şi nici pe termen lung din următoarele motive:

- Între momentul lansării apelurilor de proiecte şi semnarea contractelor vor trece între 6 şi 9 luni. Ceea ce înseamnă că adoptarea acestei Ordonanţe de Urgenţă are toate şansele să fie inutilă.

- În plus, pentru orice proiect nou, de la semnarea contractului şi până la prima cerere de rambursare trimisă de către beneficiari şi verificată de autorităţile române va trece cel puţin încă 1 an, ceea ce înseamnă că este imposibil ca decontarea la Comisia Europeană să se facă în 2018. Cu atât mai mult, Premierul nu a menţionat dacă autorităţile române au capacitatea de a gestiona şi verifica aceste cereri de rambursare, etapa obligatorie înaintea declarării cheltuielilor către Comisia Europeană. Declararea unor cheltuieli ineligibile expune România la un risc ridicat de corecţii financiare, ce vor trebui suportate din bugetul de stat, adică de la contribuabili.

- În cazul în care se doreşte contractarea unor proiecte aflate deja în desfăşurare, problemele potenţiale sunt şi mai grave: dacă aceste proiecte nu au fost selectate în prealabil pentru finanţare cu fonduri europene asta înseamnă că nu respectau criteriile de selecţie şi/sau de eligibilitate. Selectarea lor în acest moment şi încercarea de a deconta cheltuielile aferente ar putea duce la descoperirea de nereguli care pot atrage după ele corecţii financiare aplicate României de către Comisia Europeană şi care vor trebui suportate din bugetul de stat, deci, ca şi în cazul anterior, tot din buzunarul cetăţenilor.

"Un element adiţional de luat în calcul este faptul că administraţia din România trebuie să co-finanţeze cu un minim de 15% proiectele care beneficiază de fonduri europene. În graba de a adopta ordonanţa de urgenţă, Guvernul Dăncilă a uitat să prezinte care ar fi impactul bugetar al supra-contractării de până la 200% şi care vor fi sursele de finanţare pe care se bazează, aceasta fiind de altfel o cerinţă constituţională", a punctat organizaţia.

Platforma România 100 consideră că este, din păcate, deja prea târziu pentru a mai evita pierderea a sute de milioane de euro, fonduri esenţiale pentru dezvoltarea României, din cauza guvernării ineficiente a PSD-ALDE, care a fost ocupată cu luptele politice interne în loc de a gestiona buna administrare a ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne